Lezend de winter door, deel 2

De dagen worden weer korter en met dit regenachtige weer kruip ik lekker op de bank met een boek. Een tijdje geleden kreeg ik een boek getipt waar ik nog elke dag aan terugdenk: Make your bed van Admiraal William H. McRaven. In het leger moet iedereen elke ochtend zijn/haar bed hebben opgemaakt en dit wordt streng gecontroleerd. Navy seal McRaven schrijft over het nut hiervan samen met negen andere principes die hem in zijn militaire carrière en daarbuiten hebben geholpen.

Ik behoorde tot de groep jongeren die toen ik op mijzelf ging wonen mijn bed niet meer opmaakte. Want dan kon ik net wat langer snoozen en bovendien had ik eens gelezen dat je bed lekker laten luchten, beter is dan deze strak op te maken (dat is dus wetenschappelijk bewezen!). Maar sinds ik de tien principes in Make your bed heb gelezen, ben ik helemaal om. Ik sta op en maak met een grote glimlach iedere dag mijn bed op. Dat is de eerste taak van de dag die ik volbreng. En daar gaat het om in het boek: je dag positief beginnen. Als je een taak volbracht hebt, zorgt dit voor een goede vibe en kun je er ook de rest van de dag tegenaan om meer taken van je to-do lijst af te vinken. En ook als je dag niet verloopt zoals je had gehoopt en je aan het eind van de dag aankomt bij je strak opgemaakte bed, herinnert je dit eraan dat er morgen weer een nieuwe dag is met nieuwe kansen. McRaven schrijft over zijn ervaringen en wijze lessen tijdens en naast zijn navy seal training. Met leuke voorbeelden schrijft hij over discipline, doorzettingsvermogen en hoe je met tegenslagen om kunt gaan door kleine dingen te veranderen.

Het idee voor het schrijven van het boek kwam naar aanleiding van de speech die McRaven gaf bij de diploma-uitreiking van de Universiteit van Texas in 2014 waarin hij vertelt over de positieve vibe die je krijgt van het opmaken van je bed. Deze speech ging viral en is miljoenen keren bekeken, check hem hier.

Naast het opmaken van je bed schrijft hij onder andere dat je mensen niet moet beoordelen op hun lichaamsgrootte, maar op de grootte van iemands hart. En een andere goede les: soms moet je lef tonen om iets te bereiken. Genoeg stof tot nadenken in dit kleine boekje.

De 10 principes in het boek:

  1. Begin je dag met een volbrachte taak
  2. Je kunt het niet in je eentje
  3. Het enige wat er toe doet is de grootte van je hart
  4. Het leven is niet eerlijk – zet door
  5. Mislukking kan je sterker maken
  6. Wie waagt, die wint
  7. Verzet je tegen de bullebakken
  8. Presteer als het moet
  9. Geef mensen hoop
  10. Geef nooit op!

Mij heeft het boekje zo geïnspireerd dat ik ondanks de wetenschappelijke bewijzen iedere dag mijn bed opmaak. En stiekem is het ook de gemakkelijkste verandering van de 10 principes die hij aanhaalt. En ik moet toegeven: het bewust volbrengen van deze simpele taak geeft mij best een goed gevoel. Of het mij ook helpt om de rest van de dag mijn taken van mijn to-do list gemakkelijker af te kunnen vinken dat betwijfel ik, maar een strak opgemaakt bed is toch wel fijn thuiskomen. En de miljoen huisstofmijten die zich overdag vrolijk voortplanten onder mijn dekbed, die neem ik dan graag voor lief.

 

Ps. Ook je bed opmaken? Hier zie je hoe je dit op militaire wijze doet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *