Kiezen voor cultuur

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik ben heel benieuwd wat mijn stem voor invloed heeft op het culturele landschap en ik ben niet de enige binnen het team van The Cultural Lifestyle. Vrijwel allemaal zijn we werkzaam binnen de culturele sector en zoals te lezen valt, bezoeken wij graag culturele evenementen. Zelf wil ik graag stemmen op een partij die (naast behoud van het milieu) cultuur hoog in het vaandel heeft staan. Omdat ik het deze keer erg lastig te bepalen vind op wie ik zal gaan stemmen én omdat wij The Cultural Lifestyle heten, zal ik proberen uit te leggen welke partij wat in het verkiezingsprogramma heeft staan. Wij kunnen natuurlijk niet om veranderingen binnen de culturele sector heen. Daarmee wil ik jou niet in een richting duwen over wat je moet stemmen woensdag, want het is je voorrecht om daarin je eigen keuze te maken. Wel wil ik jou, en mijzelf, duidelijk maken wat voor invloed jouw stem kan hebben op het cultuurbeleid in Nederland, dus ik ging los op het web op zoek naar partijstandpunten over cultuur.

 

VVD

Mark Rutte: “De overheid is er alleen om cultuur te stimuleren, niet om het volledig te betalen. Dat beleid heeft de cultuursector versterkt. De makers van cultuur richten zich weer op hun publiek. Dat zijn de mensen die cultuur in stand houden. Als zij iets niet goed genoeg vinden, is er ook geen reden om subsidie te geven”. Bron.

Ga je VVD stemmen? Dan kan dat op Mark Rutte maar bijvoorbeeld ook op Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij heeft weliswaar niets met cultuur te maken gehad als minister, maar deze powervrouw is wel de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Nederland.

 

Partij van de Arbeid (PvdA)

Lodewijk Asscher: “Cultuur inspireert, verbindt en zet aan tot nadenken, daarmee is het van grote waarde voor de samenleving.”
Concreet wil dat zeggen dat de PvdA wil investeren in meer cultuureducatie voor kinderen en (vmbo-)scholieren, betere arbeidsvoorwaarden voor de makers, subsidiële ondersteuning van talent, meer etnische diversiteit binnen de kunstsector en meer nadruk op popmuziek als onderdeel van de (Nederlandse) cultuur.

Mocht je een voorkeursstem uit willen brengen dan kan dat bijvoorbeeld op Joyce Vermue, zij zit sinds september 2015 in de kamer voor de PvdA en heeft kunst & cultuur in haar portefeuille. Bron.

 

Partij Voor de Vrijheid (PVV)

Martin Bosma (woordvoerder cultuur en media PVV): “Mijn partij wil graag zestien miljard per jaar teruggeven aan de burger. Daar kun je heel wat schilderijen voor kopen. Ik zou zeggen: weg met het collectivisme en leve de vrije burger. Laat Mussert alsnog het rambam krijgen.” Bron.

In het befaamde verkiezingsprogramma van één pagina van de PVV staat: “Geen geld naar (…) kunst (…) enz. Need we say more?

De PVV is niet per se tegen kunst en cultuur, maar wel tegen de subsidiëring ervan. Mocht je wel op deze partij stemmen: Lilian Helder is een belangrijke vrouw in de partij. Zij is misschien niet zo bekend maar houdt zich onder andere bezig met de MH17-ramp en heeft een achtergrond als advocaat en criminologe. 

 

Socialistische Partij (SP)

“Kunst en cultuur zijn geen voorrecht van een kleine elite, maar een verrijking voor ons allemaal.” Zo staat het in het verkiezingsprogramma van de SP. Ze benoemen onder andere bibliotheken als een plek voor burgers om samen te komen, maar benadrukken ook het belang van investeren in popfondsen, de publieke omroep en de sociale zekerheid voor kunstenaars. Ze willen er ook voor zorgen dat Rijksmusea minimaal één dag in de week gratis toegankelijk zijn.

Renske Leijten doet weliswaar de portefeuille zorg, maar staat bekend als het politieke talent van de SP, waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen. Bron.

 

Christen-Democratisch Appèl

“Kunst en cultuur geven kleur aan de samenleving en dragen bij aan saamhorigheid en identiteit in een rijk en gevarieerd verenigingsleven. Net als in de sport kiezen we voor een goede balans tussen amateurs en professionals (…) Cultuur stimuleert de ontwikkeling van kinderen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ieder kind zich kan ontwikkelen via muziek, toneel of andere culturele vorming.” Het CDA legt in hun verkiezingsprogramma de nadruk op het belang van amateurverenigingen en de verspreiding van kunst en cultuur over heel Nederland. Er staat niet specifiek of hier meer of minder geld voor moeten worden uitgetrokken. Bron.

Bij het CDA zou je op Mona Kijzer kunnen stemmen. Als wethouder van Purmerend had ze cultuur in haar portefeuille.

 

Democraten 66 (D66)

Alexander Pechtold: “Een stevige en creatieve kunst- en cultuursector draagt bij aan een open en verbonden Nederland.”
De standpunten die hierbij geformuleerd zijn, zijn in eindeloos veel tussenkoppen opgesplitst. Zo is er een kop ‘kunst’, ‘cultuur’ en een kop ‘kunst & cultuur’. Op goed geluk (en om dit niet een eindeloos lang verhaal te laten worden) koos ik voor ‘kunst & cultuur’. Want dat is toch waar TCL zich vooral mee bezig houdt.

​- Schade eerdere bezuinigingen herstellen.
​- Meer privaat geld
​- Verbinding en aantrekkingskracht

Van plan D66 te stemmen? Vera Bergkamp wil ondere andere een economisch stimuleringsklimaat in Nederland krijgen voor de filmsector. Bron

 

Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

Kees van der Staaij: “Kunst speelt een belangrijke rol in de samenleving. Desondanks is de zorg voor kunst en cultuur niet in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de overheid. Kunst en cultuur moeten gedragen worden door de samenleving zelf. Dat leidt tot een verdere besparing voor de overheid.” Bron.
Het lijkt er op dat als de SGP het voor het zeggen krijgt, de bezuinigingen op cultuur verder zullen gaan. Het vrijgekomen geld zal geïnvesteerd worden in de zorg, vluchtelingenbeleid, een duurzame leefomgeving en een gezonde economie.

Op de kandidatenlijst van de SGP staan alleen maar mannen met stropdassen. Lilian Janse werd op 27 maart 2014 het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid voor de SGP, maar vooralsnog staan er geen vrouwen op de landelijke kandidatenlijst. Je zult zelf even in de lijst moeten graven naar iemand waarop je wilt stemmen.

 

GroenLinks

Jesse Klaver: “Kunst en cultuur zijn van grote maatschappelijke waarde. GroenLinks maakt zich sterk voor een bruisende culturele sector”. Bron. GroenLinks wil dit gaan doen door middel van investeringen in cultuur en culturele projecten, en door kunst toegankelijker te maken voor iedereen, zoals bijvoorbeeld een kunstvoucher voor iedereen die 18 jaar wordt.

Corinne Ellemeet staat op nummer 7 in de lijst en maakt zich hard voor de culturele sector, mocht je GroenLinks willen stemmen dan is zij misschien een leuke optie om de punten in het cultuurbeleid tot uitvoering te brengen.

 

Voorkeursstem

Ik heb mijn keuze al gemaakt. Eigenlijk stem ik al jaren hetzelfde, maar dit jaar is het wel de eerste keer dat ik bewust een voorkeursstem ga uitbrengen. Misschien zag je het al aan mijn suggesties: ik stem altijd op een vrouw. Voorheen altijd op de eerste vrouw op de lijst maar nu, in het jaar dat vrouwen honderd jaar kiesrecht hebben, wordt het toch wel eens tijd voor meer vrouwen in de kamer.
Ik wens je veel wijsheid bij het kiezen van jouw partij en vergeet niet dat er in verschillende culturele instellingen een stemlokaal is ingericht. Je kan bijvoorbeeld bij Frascati, De Nieuwe Liefde, maar ook bij de Toneelmakerij stemmen. Dan kan je altijd het nuttige met het aangename combineren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *