Even stil zijn

Op de Keizersgracht kun je wekelijks een half uur mediteren in Felix Meritis. In het gebouw kwam een genootschap bijeen dat zich bezighield met kunst, wetenschap en cultuur. Later kreeg het gebouw de functie van drukkerij, was het het bolwerk van de Communistische Partij en huisde het Shaffy Theater erin. Hauser Orkater – nu Orkater – speelde er onder andere. Nu heet het even Felix in de Steigers, omdat het eind dit jaar dichtgaat voor een grote renovatie.

Omdat ik wel toe ben aan wat Stilte in de Stad, beklim ik de oude trappen van Felix Meritis naar de ronde sterrenkamer. img_6440.jpgVoor mij uit lopen vrouwen in de vijftig met een kort maar geen pittig kapsel, maar ook jonge vrouwen op laarzen die nonchalant om hun voet hangen.

Boven aangekomen zie ik dat ik mijn gympen uit moet doen. Ik loop de sterrenkamer in op kousevoeten en voel me al helemaal thuis. Thee en water staan voor je klaar en ik zie een kring van meditatiekussens en Fatboys. In een speciale actieve zithouding neem ik plaats op een klein kussen en leg een warme fleece over m’n benen, de zon schijnt naar binnen op mijn voeten. Kopje hete kruidenthee naast me. Ik ben er klaar voor.

Filosofe Joyce Pijnenburg begeleidt ons. Ze geeft elke week een introductie waarin een filosoof en zijn ideeën wordt uitgelicht. Vandaag vertelt zij over de Italiaan Roberto Assagioli en zijn visie dat je de stilte als entiteit kunt zien. Terwijl Joyce ons meeneemt in Roberto’s gedachtegoed ben ik al hard bezig met ontspannen. De deadlines van de dag lieten sporen van adrenaline in mijn bloed achter. Ik probeer ze niet te voelen. Ik ga op zoek naar stilte.

Joyce slaat zachtjes op een gong en de meditatie begint. Ik val al bijna in slaap. Zo moe ben ik. Maar de zoektocht naar de stilte houdt me wakker. Telkens als ik word afgeleid door een geluid uit de stad, zware ademhalingen en rommelende magen, probeer ik de stilte te zien als een vierkant blok, waar ik getransformeerd in een cartoonpopje, inkruip. Het lukt! Na afloop vertel ik over mijn belevenis in de stilte. Joyce wijdt daarna uit over visualisatietechnieken. Dan breekt het onweer los en slaat de regen tegen de ramen. Tegelijkertijd blijft de zon hardnekkig schijnen. Een dame uit Hamburg en ik praten beneden nog wat na terwijl we wachten totdat de regen ophoudt. Zodra de gebouwen aan de overkant goudbrons opgloeien nemen we afscheid. Ik word er wat poëtisch van.

img_6443.jpg

Stilte in de stad is een wekelijks stiltemoment in ons druk en hectisch stadsleven. Meestal op maandagavond, soms op een andere dag. Locatie: Felix in de Steigers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *