Over Ons’ Lieve Heer op Solder

Ons’ Lieve Heer op Solder

‘Alsof je over de Nachtwacht loopt,’ zei museumdirecteur Judiekje Kiers in een artikel over Ons’ Lieve Heer op Solder in het NRC. Ze is natuurlijk behoorlijk bevooroordeeld en wij ook een beetje; Lisa geeft rondleidingen in het museum. Toch is het een gepaste beschrijving voor dit museum waar je door het huis loopt van een zeventiende-eeuwse koopman. Alles wat vast zit (de vloeren, de haard, de trappen) in het woonhuis is precies hetzelfde gebleven als in de zeventiende eeuw. De losse dingen (schilderijen, losse meubels etc.) zijn geheel in dezelfde stijl toegevoegd. Ook de verlichting is vergelijkbaar met die van de zeventiende eeuw. Het is hier dus vaak donker. Het museum is daarmee meer een historisch huis dan een museum zoals je het zou verwachten: geen informatiebordjes, bijna geen vitrines. Wel is er een audiotour. Dat huis is op zich al behoorlijk indrukwekkend, maar het leek deze koopman ook verstandig om een hele kerk op zolder te bouwen. Vandaar de naam natuurlijk. Die kerk is niet zomaar een klein kamertje met een kruisje erin maar een behoorlijke ruimte met altaar, orgel en plek voor zo’n 150 man. Als zelfs de hardnekkigste pubers die in de kerk komen een kleine wow uitspreken, weet je dat je op een bijzondere plek bent. Het museum is daarom echt de moeite waard om te bezoeken.

Naast het woonhuis en de kerk heeft het museum inmiddels ook een tweede pand, waar de entree, een café en een kleine expositie over Het Mirakel van Amsterdam zitten. Het museum blijft echter relatief klein. De meeste mensen staan met een uur weer buiten. Het museum is daarmee ideaal voor een snelle fix aan cultuur en geschiedenis.

Als je wel tijd en zin hebt kan je het bezoek aan Ons’ Lieve Heer op Solder bovendien perfect combineren met een bezoek aan de Oude Kerk. Dan ervaar je gelijk een fikse katholieke geschiedenis van Amsterdam. Wil je er helemaal voor gaan? Bezoek dan ook nog de Sint Nicolaaskerk vlakbij Centraal station. Dan heb je in één keer alle Sint Nicolaaskerken die ooit in Amsterdam stonden gezien.

Praktische informatie

Openingstijden
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is iedere dag geopend:
Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur

Prijzen
Standaardprijs €10,-
CJP, Studentenpaskorting
Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Stadspas gratis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *