Museumnacht 2017, een avond vol tegenstellingen en ervaringen

De afgelopen jaren heb ik tijdens de Museumnacht altijd gewerkt. Ik werkte eerst in het vaste barteam van de Hortus en de afgelopen twee jaar ben ik teruggevraagd om bij dit evenement te helpen met de op- en afbouw en het werken achter de bar. Dit jaar viel mij de eer ten deel om voor The Cultural Lifestyle op pad te gaan en verslag te doen van de Museumnacht. Op Instagram van TCL had je in de story mijn avond al kunnen volgen.

 

Ik trap af bij NEMO. De twee meiden met wie ik op stap ben en ik, zijn er sinds de basisschool niet meer geweest en het voelt weer net zo wonderlijk en leuk als toen. NEMO heeft, naast de vaste collectie, dit jaar een spacethema. Zo kan je de moonwalk leren van twee supergoede dansleraren, je eigen buitenaardse kostuum maken en een foto van jezelf maken in space. Ik heb voor de avond een warme trui, hoge laarzen en (omdat het leuk staat) m’n nieuwe spijkerrokje aangetrokken. Voor deze spacefoto spring je op een trampoline voor een greenscreen. Later wordt de foto bewerkt. Heel erg leuk, maar kortgerokt nogal een uitdaging om charmant en damesachtig op een trampoline te springen. Ik geloof wel dat het is gelukt :).

 

 

Tweede stop, De Hortus. Bij binnenkomst zie ik meteen wat oud-collega’s achter de bar. Het is 22.00 uur en de DJ begint op stoom te komen. Met een heerlijk biertje en begeleid door de tropische tonen, beginnen wij de lampjes door de tuin te volgen. Dat brengt mij naar de bar waar ik vorig jaar in de stromende regen gin tonics heb staan maken. Er knispert een heerlijk houtvuurtje en het is er hartstikke druk. Nu begrijp ik waarom ik de afgelopen jaren zo hard heb staan werken. Het is volle maan, de muziek wordt harder en het licht van het houtvuurtje zorgt voor een magische sfeer. Iedereen is uitgelaten en vrolijk. We maken ons rondje af, bestellen een bakje met falafel en nog een biertje. Na een half uurtje dansen wordt het tijd voor onze volgende bestemming; de Hollandsche Schouwburg. Oorspronkelijk een theater, maar in de Tweede Wereldoorlog een locatie waar Amsterdamse joden werden verzameld voor transport naar verschillende concentratiekampen. Een heel indrukwekkende plek waar ik stil van word. Op de zolder van het pand wordt een fragment uit een aflevering van De Reünie (KRONCRV, aflvering 03-05-2016) vertoond, waarin opgravingen naar vernietigingskamp Sobibor worden gedaan. Het contrast tussen dansen in de Hortus en de Hollandsche Schouwburg is enorm. Maar dat is waar de Museumnacht over gaat, wat mij betreft. Je komt op plekken waar je niet heel snel naar toe zou gaan en de combinaties tussen de plekken zijn eindeloos.

Om even weer in een andere gemoedstoestand te komen pakken we de fiets naar de Hermitage. Tussen de Hollandse Meesters wordt er gesjoeld, bingo gespeeld en flink gedanst. Wij doen een rondje langs de prachtige expositie (Tip: ga dit zien!) samen met een flink aangeschoten Museumnachtpubliek. Dat is al een ervaring op zich. Mijn vriendinnen besluiten dat voor hen de avond erop zit, het is tenslotte al half een. Ik besluit mijn zusje te bellen. Zij studeert gezondheidswetenschappen en heeft aan (ook haar eerste) Museumnacht een heel wetenschappelijk karakter gegeven. Voor haar is het hoogtepunt het verstopte museum in de Waag Society, waar ze van aardbei-DNA cocktails heeft gemaakt. Hoe dat precies werkt, geen idee, maar zij is daar heel enthousiast over. Ons plan is om de avond af te sluiten op de afterparty in het Scheepvaartmuseum, maar bij het zien van de rij gaan we terug naar de Hortus. Daar dansen we het laatste uurtje Museumnacht weg.

De Museumnacht is een fantastisch concept waarbij er voor iedere bezoeker wel één museum of instelling te vinden is van jouw interesse. Daarnaast ben ik op plekken geweest waar ik uit mijzelf niet snel naar toe zou gaan. Zo was het bezoek aan de Hollandsche Schouwburg eentje die ik niet snel zal vergeten en ben ik ook heel nieuwsgierig geworden naar het verstopte museum in De Waag. Het is bijna jammer dat deze avond ‘maar’ zeven uurtjes duurt want er is zoveel te zien en te doen. Een ding staat vast voor mij, ik ga nooit meer werken met de Museumnacht, want dit is veel te leuk om als bezoeker mee te maken!

 

Vergeet niet dat je je Museumnachtbandje tot 31 december nog één keer kan gebruiken om gratis een deelnemend museum te bezoeken in Amsterdam.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *