Kunst kijken in de Passenger Terminal

Voor mij is dit iets nieuws. Eén keer eerder in mijn leven bezocht ik een kunstbeurs, namelijk Unseen, een jaarlijkse internationale fotografiebeurs en festival. Vandaag kijk ik mijn ogen uit op FOR REAL. Ook het schrijven van een blog heb ik nooit eerder gedaan. Ik ben Sara (Purmerend, 1992) en dit is de eerste, van ik hoop vele blogs, voor The Cultural Lifestyle.

Met goede vriend en collega Willem meld ik mij bij de ontvangstbalie van FOR REAL in The Passenger Terminal vlakbij het centraal station. Het eerste wat we zien is het het werk van Anne van As in de stand van galerie With Tsjalling. Nordic Peaks beschrijft, zoals de naam doet vermoeden, een besneeuwd berglandschap, geschilderd in vijftig tinten grijs. Omdat de prijsklasse van dit kunstwerk niet binnen mijn studentenbudget valt, krijg ik van de host van de stand een ansichtkaart mee zodat ik elke dag naar Nordic Peaks kan kijken. Voor mensen met een ‘grote-mensen-salaris’ is de KunstKoop interessant, een initiatief waar heel veel galeries aan meedoen. Je doet een aanbetaling van 10%, krijgt het werk mee naar huis en betaalt vervolgens elke maand een deel van het bedrag af. Zo kan je duurdere werken in huis halen zonder direct een bedrag met drie nullen neer te hoeven leggen.

Voor later, hopelijk. Nu lopen Willem en ik door en komen aan bij de stand van Galerie Mia Joosten. Mijn oog valt op een werk waar de gezichten van vrouwen met collagetechnieken in verwerkt zijn. De standhouder vertelt mij dat deze vrouwen in de krant hebben gestaan omdat zij vermist zijn. Na lang onderzoek bleek elke vrouw vermoord en/of verkracht. Nu klinkt dit heel luguber maar het werk zelf is licht en respectvol samengesteld.

We zijn onderweg naar een glas wijn, maar kunnen het niet laten om te stoppen bij het werk van Nikkie le Nobel. Mijn favoriet is Don’t make me paint roses. Een doek van 150 bij 120 cm. Iets dat, als ik het al kon betalen, nooit in mijn studentenkamer zou passen. Ook hier krijg ik een afbeelding van mee.

Willem is zelf meer van het grafische werk. Zijn oog valt dan ook op het werk van The London Police in galerie Vroom & Varossieau. Willem en de galeriehouder raken in gesprek en ik leer vooral dat kunst ook betaalbaar kan zijn. De werken die hier hangen zijn niet zo zwaar van thema en passen beter bij mijn budget. Hoogtepunt van deze galerie: een ‘echte Banksy’. Een kunstwerk van de beroemde kunstenaar die overal op de wereld politieke en humoristische graffitikunstwerken maakt. Hij maakt ook regelmatig kunstwerken die vraagtekens zetten bij het huidige kunstveld. Je kan je dus afvragen of Banksy gelukkig is met het feit dat zijn werk hier te koop is.

Afsluitend drink ik een heerlijk glas wijn en Willem een biertje. Dan is het voor ons tijd om weer terug te gaan naar het werk. Ik neem mij voor vaker een galerie in te stappen. Het is gaaf om te merken dat ik weet wat ik mooi vind. Sowieso is ‘kunst kijken’ gewoon heel leuk. Bovendien kom ik vast wel iets tegen dat betaalbaar is als ik vaker naar galeries ga. En tot die tijd doe ik het met de ansichtkaarten en wegdromen in galeries.

 

Kunstbeurs FOR REAL staat van woensdag 18 t/m zondag 22 januari in de Passenger Terminal Amsterdam. Toegang € 12,50 (online € 10). Openingstijden: 11.00 – 19.00 uur. Voor meer info check hun website.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *