Een vrijdagavond met Exposed in EYE

Elke keer dat ik in Amsterdam-Noord bij EYE kom, ben ik opnieuw onder de indruk van hoe fijn het er is. Afgelopen vrijdag ging ik samen met Nicole naar de opening van de tentoonstelling Celluloid, gehost door Exposed, de jongerencommunity van EYE.

Maar eerst: eten! Een goeie uitvalsbasis vlakbij mijn werk op de Piet Heinkade is Hannekes Boom. Het is moeilijk voor te stellen, maar soms kun je een burgeroverload hebben, dus kiezen we dit keer voor de ook heerlijke ravioli. Later aangekomen bij EYE worden we hartelijk ontvangen door het Exposed-team en krijgen we het programma van die avond en een consumptiebon. Het mooie atrium begint vol te lopen. Vanaf de bovenste traptrede kijken we ongegeneerd naar de gemengde groep mensen die op dit event afkomt. Iedereen voelt zich zichtbaar op z’n gemak. Mooi om te zien hoe dit huis van de film voor iedereen is.

EYE opening Celluloid

De tentoonstelling Celluloid is er een die niet zou misstaan in het Stedelijk Museum. Zes internationale kunstenaars tonen filminstallaties met 16mm en 35mm filmmateriaal. Met de toffe soundtrack van ratelende projectoren zien we het ene mooie beeld na het andere. Topstuk van de tentoonstelling is de installatie FILM van Tacita Dean, een grote projectie met handgekleurde 35mm-film, die oorspronkelijk gemaakt is voor Tate Modern in Londen, een echte EYEcatcher (#haha).

Terug in het atrium knutselen we aan de ‘Creatief met Celluloid’-tafel, drinken we een cocktail van BOS, kijken naar de Jenga-toren van videobanden en komen we bekenden tegen. Dankzij de beats van Celluloid Gurus blijft het gezellig druk. Echt een relaxte culturele vrijdagavond uit!

 

Tip: Exposed organiseert ieder kwartaal het openingsevent van de nieuwe tentoonstelling in EYE. Toegang is gratis en je krijgt er naast een tof programma ook vaak een gratis drankje bij. Het volgende event is eind januari.
De tentoonstelling Celluloid is nog te zien t/m 8 januari 2017. Normale toegangsprijs is € 10 / € 5 (CJP), maar met je Museumkaart is het vrij toegangelijk. In de kelder is de permanente tentoonstelling EYE Discover, die ook erg leuk is voor kids. En natuurlijk kun je films zien in EYE, check het programma op eyefilm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *