De tas als theater

Het Tassenmuseum Hendrikje, voor veel vrouwen klinkt het als een walhalla. Ik ben er vaak langs gefietst en wilde altijd al een keer naar binnen. Een droom die uitkomt, wil ik het niet noemen, maar toch ben ik vereerd dat juist ik namens The Cultural Lifestyle een bezoek mocht brengen.

Op de officiële opening van ‘De tas als theater’ kan ik niet, maar ik spreek af een aantal weken later alsnog een bezoekje te brengen. Naar een museum ga je niet alleen, dus ik nodig mijn buurvrouw, in het bezit van een museumkaart, uit om mee te gaan.

We worden ontvangen door twee vriendelijke dames in de museumwinkel. Over elke tas die te koop is, kunnen zij wel iets vertellen en dat doen ze dan ook terwijl wij wachten. We krijgen een korte rondleiding door een dame van de marketingafdeling en zij geeft ons een korte inleiding over de opbouw van het museum en de start van de bijzondere expositie.

Van trolleys tot avondtasjes

In de afgelopen 30 jaar ontwierp de Nederlandse topontwerpster Hester van Eeghen meer dan 600 objecten, van trolleys tot avondtasjes en van kleurrijke pumps tot werktassen. Haar 30-jarig jubileum viert Hester van Eeghen met het pop-up boek One Thousand and One Handbags en met de tentoonstelling De tas als theater. De tas kan verschillende rollen in je leven vervullen. Een bijrol spelen, de ster (van je outfit) of de regisseur zijn. Het is een interactieve tentoonstelling die de inhoud van je tas weergeeft in beeld, geur, gevoel (ja, je kan met je hand in zakken op zoek naar je sleutels of dat ongedefinieerde gruis dat altijd op de bodem van je tas lijkt te liggen). Er is een sculptuur gemaakt van alle voorwerpen die door tassen slingeren. Zeer herkenbaar vinden we allebei. Bonnetjes, tampons, kleingeld, paracetamol, lippenstiften en kauwgom. 

De tassen van Hester zijn gek, grappig, mooi en vooral heel erg authentiek en zijn tentoongesteld in het trappenhuis van het grachtenpand. Daarnaast zijn er ook nog tassen van haar opgenomen in de vaste collectie van het Tassenmuseum. Bij elkaar kan je goed de ontwikkeling van het werk van Hester als tassendesigner zien.

Scan je persoonlijkheid

Als hoogtepunt, de tassenscanner. Wat zegt jouw tas over jouw persoonlijkheid? We leggen allebei om beurten onze handtassen op de scanner, draaien aan de knoppen waarmee we antwoorden geven op vragen en trekken aan de hendel. Er is rook, er is licht, er is geluid en dan komt de uitslag eruit. Mijn karakter is volgens mijn handtas: open, spontaan en charmant, maar ook impulsief en soms ongedisciplineerd. Kenmerken waar ik mij wel in kan vinden. Grappig genoeg kwam dit er bij de buurvrouw ook uit.

Na de herkenbare ervaringen rondom de expositie van Hester van Eeghen bekijken we nog de vaste collectie. We beginnen bovenaan (het verst in de tijd) en zien de tassen steeds nieuwer en moderner worden, we leren iets over de totstandkoming van het museum en de collectie en vergapen ons aan het prachtige grachtenpand waar je ook kan lunchen. Een prachtig museum met een hele fijne, interactieve expositie die de tas en het belang van je tas, eer aan doet.

Je kan zelf je tas en je persoonlijkheid nog laten scannen tot 25 februari 2019. Mijn buurvrouw en ik gaan het museum zeker volgen voor meer vernieuwende exposities in de toekomst. Dit museum is absoluut een aanrader. Ook voor mannen die de magie van de (hand-)tas beter willen leren begrijpen!

De tas als theater Tassenmuseum Hendrikje | t/m 25 februari 2019

credits
foto door Sara van Wezel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *