Brieven voor Julia

‘There is no world without Verona walls, 
But purgatory, torture, hell itself. 
Hence-banished is banish’d from the world, 
And world’s exile is death.’

Was getekend, William Shakespeare. Zodra ik de stadsmuren van Verona betreed, zie ik zijn buste en een plakkaat met deze tekst. Het is duidelijk, ik ben in het Verona van William Shakespeare!

Saillant detail is dat Shakespeare zelf nooit in Verona is geweest. Toch speelt een van zijn bekendste werken, Romeo and Juliet, zich hier af. En dat is vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

 

Boodschappen en aanbidders

Een van de bekendste attracties in Verona is het huis van Julia. Je kunt hier op het beroemde balkon staan (wat eigenlijk een stuk van een sarcofaag uit de Oudheid is) en het hele huis bezichtigen. De kleding en meubels die je er ziet, zijn gebruikt in de film Romeo and Juliet  (1936) van regisseur George Cukor. Naast het huis staat een beeld van Julia. Als je haar rechterborst  aanraakt, staat je geluk in de liefde te wachten. Bovendien kun je op meerdere plekken bij het huis een brief voor Julia achterlaten. Via deze brieven kun je je liefdeswensen en -vraagstukken aan Julia voorleggen. Zij zorgt ervoor dat je liefdeswensen in vervulling gaan. Iedereen krijgt een persoonlijk antwoord. Julia heeft namelijk een heel leger aan vrouwen paraat staan (de zogenaamde Club Di Giulietta) om de brieven te beantwoorden.

Dat Julia met de tijd is meegegaan blijkt uit de computers die in het huis staan, waarop je een e-mail naar haar kunt sturen. Stuur je toch liever een handgeschreven brief? Dan kun je deze posten in een van de brievenbussen die in het huis staan. Maar als je het écht goed wilt doen plaats je een handgeschreven brief op een van de muren rondom het huis.

Julia heeft overduidelijk veel aanbidders. Haar huis bevindt zich op een binnenplaats en voor je hier komt ga je door een tunneltje dat niet alleen volstaat met medetoeristen, maar ook behangen is met brieven. Ook de muur rondom de binnenplaats hangt vol met boodschappen. Nadat ik de rechterborst van Juliet heb aangeraakt, hang ik mijn brief ertussen. Julia, do your magic!

 

 

Ode aan Julia

Vlakbij de stadspoort van Verona staat een beeld met daarop het verhaal van Romeo en Julia afgebeeld. De tekst bij de afbeeldingen zegt dat als je van Shakespeare houdt, Verona niet mag verlaten zonder een bloem op het graf van Julia te hebben gelegd. Bloemen heb ik niet bij me, maar ik ga wel mijn eer aan haar bewijzen. Je weet immers nooit wat ze nog voor me gaat doen…

Bij de tombe van Julia is het een stuk rustiger dan bij haar huis. Ik merk dat ik me niet helemaal op mijn gemak voel in de graftombe. Het heeft iets lugubers en eerlijk is eerlijk, of hier überhaupt iemand ligt (en zo ja, wie) weet ik natuurlijk niet.

Ik ben dan ook blij als ik weer buiten sta. Met mijn hoofd vol van alle indrukken loop ik terug. Dat Romeo en Julia, en daarmee natuurlijk ook Shakespeare, een prominente rol spelen in Verona is duidelijk. Maar zouden echt alle toeristen weten wie Shakespeare was en wat het verhaal achter Julia en haar Romeo is? Julia lijkt hier namelijk vooral een Dr. Love te zijn.

Inmiddels ben ik weer thuis en wacht ik nog altijd op antwoord van Julia. Wordt mogelijk vervolgd dus.

 

Tip voor de wintermaanden: wil je meer weten over de brieven aan Julia en de Club de Giulietta? Lees dan Letters to Juliet van Lise Friedman of kijk op Netflix de verfilming met Amanda Seyfried in de hoofdrol.

 

credits
foto: www.ciaocalifornia.blogspot.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *