3 x laatste kans: tentoonstellingen

Heel cultureel Amsterdam is dit weekend natuurlijk te vinden op het jaarlijkse feestje dat de Uitmarkt heet. De aftrap van een nieuw cultureel seizoen, fijn! Het is stralend weer dus we kunnen een keer zonder regenponcho genieten van de gratis optredens op het Museumplein en snoep scoren op de informatiemarkt. Check hier het programma van de Uitmarkt.

Superleuk dat het theaterseizoen weer gaat beginnen, maar dat betekent echter ook dat we met waterige ogen moeten toegeven aan het feit dat de zomer op z’n einde komt. Het normale ritme gaat weer beginnen, alle reguliere televisieprogramma’s zijn weer van start gegaan, het luie zomerleven stopt echt. Ook komt er een einde aan een aantal toffe tentoonstellingen die deze zomer te zien waren. Bij deze een laatste-kans-lijstje voor de museumliefhebber!


1. Helmut Newton – A Retrospective
 in Foam
Nog te zien t/m 4 september

Helmut Newton (1920-2004) was een Duitse fotograaf die voornamelijk bekend is vanwege zijn foto’s van schaars geklede dames op hoge hakken. In de jaren 70 werkte hij voor de Franse Vogue en was hij een van de invloedrijkste modefotografen. Ik zag zijn werk vorig jaar in Berlijn in het Museum für Fotografie en ben een grote fan geworden. Foam toont een overzichtstentoonstelling met meer dan 200 foto’s.
Leuk: op donderdag- en vrijdagavond is Foam geopend tot 21.00 uur.

 

2. The Art of Bansky in de Beurs van BerlageThe Art of Banksy
Nog te zien t/m 30 september

Banksy’s stencil streetart is wereldberoemd. The Flower Thrower, Balloon Girl en een van mijn favorieten: de Mona Lisa smiley face die hij zelf in het Louvre aan de muur hing. Eigenlijk moet je het werk van Banksy toevallig tegenkomen op straat. Maar op de Amsterdamse muren is voor zover we weten nog geen ‘echte’ Banksy te vinden. Dan maar naar de Beurs van Berlage. Daar is nog t/m eind september de tentoonstelling The Art of Banksy te zien, samengesteld door Steve Lazarides, voormalig agent van Banksy. Momenteel staat er ook een Banksy tentoonstelling in het nieuwe Moco Museum in Amsterdam. Van die expo moet Lazarides echter niets van hebben. Zie hem in dit filmpje lekker bashen op het Moco (skip naar 2:03).

 

3. Master of Light – Robby Müller in EYE
Nog te zien t/m 4 september

Voor de cinefielen onder ons: in EYE kun je een duik nemen in het oeuvre van de Nederlandse cinematograaf (cameraman) Robby Müller. Müller werkte o.a. met Wim Wenders, Lars von Trier, Jim Jarmusch en Steve McQueen. Naast de tentoonstelling worden in de zalen ook een groot aantal van Müllers films getoond en kun je zijn baanbrekende camerawerk dus ten volle ervaren.

paris_texas_-_campagnebeeld EYE

credits
Foto Helmut Newton (headerfoto): Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton. Estate / Maconochie Photography
Foto Banksy bron: THE ART OF BANKSY
Foto Master of Light – Robby Müller: still Paris, Texas van Wim Wenders – eyefilm.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *