Zeven uur prachtig drama

De wekker gaat vroeg. Zeker voor een zaterdagochtend. Vandaag slaap ik niet uit, maar spring ik in de trein naar Rotterdam om ‘CJP Serveert @ IFFR’ te bezoeken. CJP organiseert regelmatig een avond of dag bij festivals en tentoonstellingen met een bijzonder programma, gesprekken met makers en een borrel achteraf. Op een filmfestival als het ‘International Film Festival Rotterdam’ is het een hele makkelijke manier om het festival te bezoeken. Je hoeft je niet door het hele programma met bijna 500 films (!) te worstelen, maar je laat je gewoon verrassen. CJP heeft in samenwerking met de festivalorganisatie voor ons drie lange speelfilms en een korte animatiefilm (winnaar van de Kunstbende) geselecteerd.

Bij binnenkomst krijgen we een introductie van Bero Beyer, algemeen en artistiek directeur van het festival. Hij vertelt ons kort over het festival en wat we gaan zien. Aan het einde van zijn speech voegt hij toe dat we momenteel nu eenmaal in een gekke wereld leven, die erg verdeeld is. Daar zijn we het op zich mee eens, maar waarom dat nu gezegd wordt is ons niet helemaal duidelijk. Wij maken ons op voor een lekkere dag films kijken, samen met 800 mooie, jonge mensen in de zaal. Als we zeven uur later met bier en een bitterbal in ons handen een beetje verdwaasd voor ons uitkijken, kunnen we beter duiden waarom hij met deze boodschap kwam.


De films die we hebben gezien zijn zwaar. We beginnen de dag met Réparer les vivants van Franse filmmaker Katell Quillévéré. Een verhaal over een jongen van 17 jaar die na een ongeluk hersendood wordt verklaard. Met toestemming van zijn ouders worden zijn organen gedoneerd en volgen we daarna zijn hart in een harttransplantatie-operatie. Niet het meest vrolijke thema. Bij A Hustler’s Diary kunnen we wel af en toe lachen, maar het verhaal van een crimineel uit een buitenwijk in Stockholm is eigenlijk uitermate triest. De Q&A met regisseur Ivica Zubak en fantastische dagpresentatrice Evita de Roode is dan wel weer hilarisch. Na een korte plaspauze eindigen we de dag met Moonlight. De film die onverwachts een enorme hit blijkt te zijn, bij de critici en bij het grote publiek. Prachtig is de film. En slopend.

 

“We see what happens when you persecute people. They fold into themselves.”

De dag nadat we de film zagen wint Mahershala Ali een SAG Award voor zijn rol als Juan in Moonlight. Hij geeft een prachtige speech die zich sterk verhoudt tot de film. Met deze ene zin beschrijft hij de film en een belangrijk deel van de huidige problemen in de wereld. Moonlight maakt kans op een Oscar. Wij hopen met heel ons hart dat de film wint.

 

Ook naar CJP Serveert?

Je leest hier wanneer de volgende ‘CJP Serveert’ plaatsvindt. De prijs is afhankelijk van het evenement. Bijna alle evenementen zijn tegen een (kleine) meerprijs ook beschikbaar voor jongeren zonder CJP. Afhankelijk van de grootte van het evenement kan je het ook bezoeken als je ouder bent dan 30. Bij CJP Serveert @ IFFR was het bijvoorbeeld mogelijk om als 30+ (en ja dat bestaat dus in de jongerenmarketing) een kaartje te kopen voor €25. Nog steeds een koopje voor zo’n bijzonder programma!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *