TCL IDFAtips 15 t/m 26 november

Vanavond begint IDFA – het grootste documentairefestival ter wereld. Ter ere van het 30-jarig bestaan hebben we deze week een speciale editie van de weekendtips. IDFA betekent twaalf dagen lang heel veel films op heel veel plekken in Amsterdam. Lees hieronder waar wij in ieder geval naartoe willen gaan.

 

Erna tipt: Ramen Heads

Ramen is een Japanse noedelsoep en razend populair. De ramententjes in Amsterdam duiken overal op. Niet gek ook, want ramen is ultiem comfort food. Warme tarwenoedels in een smaakvolle bouillon met van alles erop wat lekker is: gepocheerd ei, knapperige taugé, gemarineerde paddenstoelen, gestoofde Chinese kool en paksoi, stukjes kip, zeewier, gebakken tofu en ringetjes bosui. Ramen heads reizen stad en land af naar de perfecte ramen. In deze film zien we onder andere chef Tomita Osamu aan het werk. Obsessief op zoek naar de beste ingrediënten. Ik heb nu al honger.

 

Shelley tipt: Clive Davis: the soundtrack of our lives

We kennen allemaal (de hits van) Janis Joplin, Bruce Springsteen en Whitney Houston. In deze documentaire leren we ook hun ontdekker, Clive Davis, kennen. De perfecte gelegenheid om wat kennis over muziekgeschiedenis bij te spijkeren!

 

Sara tipt: Spielberg

Een ode aan de grootste filmmaker die sinds 1975 het filmlandschap voor goed heeft veranderd. In dat jaar introduceerde Spielberg met de blockbuster JAWS het fenomeen waarbij de film over de hele wereld op hetzelfde moment in première gaat. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het mondiale filmlandschap. De docu toont interviews met bekende grootheden waar hij mee werkte, archiefmateriaal achter de schermen en gewoon lekkere scènes uit zijn bekendste werken. Leer de man achter E.T., Jaws, The Color Purple, Back to the Future, Schindler’s List, Jurrasic Parc en Saving Private Ryan beter kennen!

 

Lisa tipt: Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat

Kunstdocumentaires genoeg tijdens IDFA, maar ik kijk het meeste uit naar Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat. Basquiat was ook al tijdens zijn (korte) leven een succesvol schilder, maar deze film focust vooral op de jaren daarvoor, toen hij als tiener over de straten van New York zwierf en begon als graffitiartiest SAMO (naar Same Old Shit). Afgezien van het feit dat ik heel erg fan ben van Basquiats werk kijk ik ook heel erg uit naar de films visie op New York in de jaren 70 en 80. De afgelopen maanden keek ik naar de Netflixserie The Get Down, dat zich in diezelfde periode afspeelt in de Bronx. Nu daar geen nieuw seizoen van komt, was ik druk op zoek naar alternatieven. Et voilà!

 

Laura tipt: Over the Limit

Turnen! Dé sport waar ik naar kijk tijdens de Olympische Zomerspelen. Fascinerend om te zien wat het menselijk lichaam allemaal kan en ongelofelijk hoe ver turners gaan om hun doelen te bereiken. Jarenlang trainen ze om alles te geven in slechts één minuut op een balk of enkele seconden op een springplank. In deze documentaire zien we de 20-jarige Russische Rita trainen voor de Zomerspelen in Brazilië. De documentaire laat zien hoe het Russische drilsysteem sporters over grenzen laat gaan en toont Rita’s wanhoop en pijn. Gelukkig belooft het einde als een verlossing te voelen.

 

Nelleke tipt: Love Letters

Op vakantie in New York kocht ik het boekje ‘Love Letters of Great Men’, met prachtige brieven van bekende mannen uit de geschiedenis. In deze snelle tijd met Tinder, Whats-app en e-mail vraag ik me af: wie schrijft er tegenwoordig nog liefdesbrieven? Ik heb weleens een poging gewaagd en er ook een paar mogen ontvangen. Heel bijzonder toch, dat iemand zijn of haar gevoelens onder woorden brengt op papier!? De vijf twintigers in deze documentaire van de Nederlandse filmmaker Tara Fallaux hebben dit ook gedaan en dragen hun brieven voor. Ik ben heel erg benieuwd naar dit intieme inkijkje!

 

credits
uitgelichte afbeelding: Lisa Terry

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *