Straight to video: geen Disneyprinses in glitterjurk

Ik ben als kind van de jaren ’90 opgegroeid met het fenomeen video. Mijn collectie bestond voornamelijk uit video’s met een Disneyprinses erin. Alle Disneyvideo’s die ik niet had, had mijn beste vriendin en buurmeisje Kelly wel liggen. Ik denk dat hier mijn voorliefde voor film is ontstaan. Mooie liedjes en glitterjurken vulden mijn kinderfantasie aan.
Willem van Rossum (LAB111) en Eric van der Woude (Schokkend Nieuws) begrijpen de magie van VHS. In deze digitale wereld van videoclips die overal beschikbaar zijn, bedachten zij, in samenwerking met LAB111, de cultfilmavond Straight to Video. En ik ging erheen.

Waar mijn collectie op de onderste plank in de boekenkast van mijn ouders in één oogopslag zichtbaar was, is die van Willem en Eric aanzienlijk groter. Willem denkt dat hij ongeveer 500 banden in zijn kast heeft staan en Eric zelfs rond de 1500, oftewel zoals Willem het verwoordde: ‘Insane veel tapes’. Bij Straight to Video worden er elke laatste vrijdag van de maand aan de hand van een thema twee VHS’jes uit de collecties van beide heren getoond. Deze keer was het thema: ‘Animals Attack’. Waar ik nog een kleine hoop had dat misschien Lady en de Vagebond zou worden vertoond, kwam ik van een koude kermis thuis. Willem en Eric zijn stoere mannen, in hun collectie is geen plaats voor zingende honden en Disneyprinsessen in glitterjurken. Ze selecteerden de b-films Slugs (1988) en Zoltan, Hound of Dracula (1977).

 

Slugs & Zoltan, Hound of Dracula

Slugs gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over vleesetende naaktslakken die een Amerikaans dorp overspoelen en dorpelingen vermoorden met slijm en tanden. Ik benadruk even dat er een grote special effects-crew op de aftiteling wordt vernoemd en het dus niet heel smakelijk was om naar te kijken. Gelukkig was de resolutie van het beeld (wat toch wel de charme van VHS is) erg laag. De bloederige en slijmerige scènes waren nog te overzien. Zoltan, Hound of Dracula vertelt het verhaal van een door Dracula bezeten hond en zijn baas die in Amerika op zoek gaan naar de laatste levende afstammeling van de familie Dracula, ene Michael Drake. Hoogtepunt van de film: de jaren ‘70-outfits waarin acteur Michael Drake langs het meer rende.

Het zijn geen filmische hoogstandjes, maar dat is dan ook niet de basis waarop de twee enthousiastelingen Willem en Eric hun keuze maken. Zij willen vooral met filmfanaten hun liefde voor VHS delen. Eric gaf mij vooraf een kort geschiedenislesje: ‘Voordat VHS gemaakt werd, was je als kijker afhankelijk van wat er in de bioscoop gedraaid werd of op tv te zien was. Door VHS werd de filmopvoeding gestart. Elke film werd voor de kijker beschikbaar. We gaan met deze avond dan ook niet voor de bekende films van vroeger (die zijn in veel klassiekersprogrammeringen in de bioscoop wel te zien) maar meer voor het ‘Jezus wat hebben we nou weer voor idioots gezien’-effect. Eigenlijk wat je vroeger had wanneer je naar de videotheek ging en maar moest hopen dat wat je had gehaald een beetje oké was.’

Op de terugweg naar huis was ik blij dat ik in het Vondelpark geen slakken of honden tegenkwam.

 

credits

Eric van der Woude schrijft samen met Rob van der Velden de rubriek Video Basta! in filmmagazine Schokkend Nieuws.
Willem van Rossum is Hoofd Cinema in LAB111.
Straight to Video is elke laatste vrijdag van de maand bij LAB111 te zien. Bij je Straight to Video-kaartje krijg je een gratis biertje of wijntje. 
Volg ze op Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en nieuwe edities.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *