Recap Wie Is De Mol? afl. 7

Zaterdagmiddag verdeel ik opnieuw mijn punten in de Molapp. Ik ben niet heel actief met duizend verschillende poules, maar vind het toch grappig om te doen. Ik vind het vooral leuk om te zien wat anderen invullen en of we een beetje op dezelfde lijn zitten. Vorige week zijn iedereens punten verdubbeld, omdat er toen niemand uitging. Behalve die van mij. Ik was vergeten mijn punten in te zetten. Supersuf, maar ik heb nu wel al besloten dat als ik in de finale op de juiste persoon zit, ik alsnog gewonnen heb. Dat vinden mijn medespelers vast helemaal eerlijk. Of ik straks op de juiste mol zit, is nog maar de vraag, want ik weet niks zeker.

Voorafgaand aan de aflevering app ik met Laura over onze verdenkingen. Laura vindt eigenlijk dat we nu nog maar op één persoon mogen inzetten, maar ik verdeel mijn punten nog veilig over twee mensen. Wel zijn we het met elkaar eens dat dat in de finale écht niet meer kan. Dan is het alles of niets.

Voor nu zet ik mijn punten in op Simone en Jan.

 

Bij de eerste opdracht ‘Oplichten’ komt eindelijk de control room in het spel. Iets dat er volgens Jan in móet. Dat betekent overigens niet dat hij er tijd in wil doorbrengen want het is Olcay die gedwongen wordt in de control room te staan én te blijven. Ze wordt gelijk op haar vingers getikt als ze de ruimte verlaat. Die stress van de andere kandidaten kan ik me ook wel voorstellen. Drie minuten is zo’n korte periode dat je telkens het gevoel hebt dat je over de tijd gaat. De groep kan vijf opdrachten afmaken waarbij telkens licht op een bepaalde manier wordt gebruikt, de titel is dus een mooie woordspeling. Ruben en Stine beginnen met het berekenen van het totaalbedrag in een ton. Het feit dat Ruben besluit de minbedragen niet mee te tellen is zo vreemd en extreem verdacht. Ik geloof eigenlijk echt niet dat hij zo dom is. En toch verdenk ik Ruben al een tijdje niet meer… Maar als we Olcay en het programma moeten geloven is hij wel de hoofdverdachte van de meeste kandidaten. Olcay besluit hem te confronteren en als een typische leugenaar kijkt Ruben weg als ze aan hem vraagt of hij de Mol is. Maar expres wegkijken is natuurlijk ook niet moeilijk.

In een videodagboek legt Olcay vervolgens precies uit hoe ik ook over de molverdenkingen denk. ‘Ruben is de Mol omdat Ruben nooit meewerkt en nooit geld verdient. Simone is de Mol omdat ik niks van Simone weet. […] Stine is absoluut niet de Mol. […] Jan is de Mol omdat Jan de perfecte Mol zou zijn.’

 

Bij de tweede opdracht ‘Praten als Brugman’ moet een hele lange brug witgeschilderd worden. De kandidaten hebben daar hulp van andere mensen bij nodig. Opdrachten waarbij lokale bewoners worden betrokken zijn altijd leuk. Het is een puntje positiviteit in een wedstrijd die elk jaar harder lijkt te worden. Die positiviteit helpt, de opdracht wordt makkelijk gehaald en er komt weer een fijn geldbedrag in de pot.

 

Mijn favoriete moment van de uitzending zit bij de volgende opdracht ‘Perongeluk’. Ten eerste even een pluim voor de bedenker van de namen van de opdrachten. Maar ook de editor van de aflevering krijgt van mij een lintje. Als de kandidaten tijdens de treinrit naar elkaar aan het schreeuwen zijn en door een zee van dozen klimmen, horen we daar ineens klassieke muziek. Orchestral no. 3 van Bach, zoals de ondertiteling mij helpt te vertellen. Het contrast tussen de rustige muziek, het waanzinnige landschap en de chaotische kandidaten doet mij hardop lachen. En ik heb gelijk zin om op treinvakantie te gaan, zonder postservice bij voorkeur.

Resultaat van de opdracht: min 500 euro omdat er uiteindelijk een paar dozen in de verkeerde wagon terecht zijn gekomen en twee rode dozen verdwenen zijn. De vraag is natuurlijk wie dat heeft gedaan. Misschien heeft Jan er eentje naar buiten gegooid? Vanuit zijn positie achterin de trein was dit verreweg het makkelijkst.

 

Tijdens en na de reis worden beschuldigingen alle kanten opgeslingerd. Met name Ruben wordt beschuldigd van ‘mollen’. En wanneer Olcay de vragen bij de test in gaat vullen zegt ze vol op Ruben in te zetten. Als zij niet naar huis hoeft dan is Ruben de Mol zegt ze vol overtuiging. En volgens mij heeft ook Stine op Ruben ingezet. Ook zij weet zeker dat ze goed zat. ‘Het antwoord op de vraag [wie de Mol is] heb ik. Ik weet alleen niet wie de winnaar wordt.’ Ze heeft het naar eigen zeggen echter niet gered, omdat ze een paar antwoorden moest gokken. Maar als dat inderdaad zo is, dan is het toch onmogelijk dat Jan, die over Ruben en Simone heeft gespreid nog wel in het spel zit?

En zo wijzen deze aflevering alle vingers naar Ruben. Dat vind ik dan weer verdacht. Zouden de makers het echt nu al zo duidelijk willen maken? Of is het een dubbele bluf en is het de bedoeling dat wij niet geloven dat het zo duidelijk is, terwijl het dat wel is? Ik hoef me in ieder geval niet meer zorgen te maken dat Stine de Mol is. Ik vond haar wel een grappige kandidaat tussen alle anderen, maar heb haar nooit verdacht. De laatste tijd begon ik toch ineens te twijfelen en te denken ‘het zou toch niet’. Dat hoeft nu niet meer. Maar die vier die nu zijn overgebleven, die vertrouw ik eigenlijk allemaal niet.

 

credits

Foto: Wie is de Mol? Facebook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *