Recap Wie Is De Mol? afl. 5

Ik ben al jarenlang molloot, ik keek het zelfs nog toen het met niet-BN’ers werd gespeeld en roep steevast bij elke opdracht: Ik wil meedoen! Ik hoop dan ook dat er net als bij Expeditie Robinson nog eens een editie komt waarin BN’ers én niet-BN’ers deelnemen. Met mijn jarenlange kijkervaring zou je verwachten dat ik de mol er zo uitpik, maar dat is dus niet het geval. De laatste jaren mollen ook kandidaten om zichzelf verdacht te maken, de hints zijn tien keer ingewikkelder geworden – ik kan mij herinneren dat mol Yvon Jaspers een vlieger in haar hand had met MOL erop geschreven in letters als aanwijzing (!) – en de makers monteren het natuurlijk zo dat je de echte mol niet ontrafelt.

Dit jaar lukt het mij dan ook nog niet, ik zit telkens op het verkeerde spoor. Arme Emilio vorige week, hij stond best hoog op mijn verdachtenlijstje (hoe kun je de timer vergeten aan te zetten in de auto-opdracht?!) en ook Bella en Loes vond ik molgedrag vertonen. Loes tot deze aflevering dan, want nu was ze wel heel fanatiek: in 2 van de 3 opdrachten haalde ze minimaal € 500,- binnen en daarmee streepte ik haar direct van mijn lijstje. Jammer dat deze voorbeeldige kandidaat ook direct naar huis moest. Zij verdient net als Emilio wel een etentje van de winnaar voor het spekken van de pot!

Opdracht 1 deze week vindt plaats in het circus van Tbilisi. De zes kandidaten moeten ieder een kaartenhuis bouwen van drie lagen in tien minuten tijd. Met elk kaartenhuis kan er € 250,- verdiend worden voor de pot. “Appeltje eitje” zoals Loes zei. Maar niets is wat het lijkt in Wie Is De Mol?. Tijdens het bouwen wordt hun rust verstoord door hysterische clowns. En als een ware circusdirecteur kondigt Art extra opdrachten aan waar ook geld mee te verdienen valt. Zo rent Jan als een kip zonder kop tussen 2000 stoelen op zoek naar stoelnummer 8, spelen Jan en Ruben balletje-balletje, verkopen Simone en Stine popcorn voor € 10,- aan een schoolklasje en werkt Olcay onverstoord door aan haar kaartenhuis (zonder succes). Uiteindelijk weet Loes € 500,- te vinden bij het lek prikken van ballonnen. Geen kaartenhuis staat, maar in totaal verdienen de kandidaten wel € 1640,- voor de pot.

De volgende opdracht is een stoelendans met auto’s (weer fantastisch bedacht van de makers!). Ruben is op eigen verzoek de nieuwe penningmeester en mag met Art meelopen. Hij mag de buit verdelen onder de kandidaten: Stine geeft hij niets, Olcay krijgt € 1000,-, Jan krijgt twee jokers, Simone één joker en Loes € 500,-. De kandidaat die als eerste bij Art is, mag de buit verzilveren. Een geldbedrag wordt verdubbeld voor de pot, bij het winnen van jokers krijgt Ruben hetzelfde aantal jokers als de winnende kandidaat. De kandidaten moeten op zoek naar een molauto die hen naar een tussenstop brengt. Hier moeten ze weer een andere molauto zoeken, maar daar staan er nog maar 4 in plaats van 5. En zo valt er bij iedere tussenstop een kandidaat af. Jan sprint weg op zoek naar een molauto. Olcay doet het op haar gemak, terwijl ze het grootste bedrag heeft en Stine gaat heel hard op weg, maar heeft niets als winst: wat ik ook verdacht vind. Uiteindelijk is Loes de winnaar en is er € 1.000,- voor de pot verdiend.

De derde opdracht is in een oude, vervallen loods, waar de kandidaten een megawoordzoeker moeten oplossen. De woorden die ze moeten afstrepen staan in een ruimte naast de woordzoeker. Alle woorden hebben te maken met het programma. Jan begint gelijk weer druk te strepen, Loes probeert de andere kandidaten in de gaten te houden, maar haar fanatisme wint het al snel weer. Olcay ziet geen woorden en zaait verwarring door te roepen dat het woord Tbilisi nog afgestreept moet worden, maar dat blijkt niet het geval. Als de tijd om is, hebben ze niet alle woorden afgestreept en kunnen ze de slotzin ’Streept de mol de mol weg?’, niet ontrafelen en komt er dus geen geld in de pot. De kandidaten vragen direct aan elkaar wie het woord mol heeft weggestreept, maar dan blijft het ijzig stil. In Moltalk blijkt dat Stine dit heeft gedaan. Maar ging het om het woord mol of om de naam van de mol?

In deze aflevering worden er ook weer fijne bondjes gesmeden en keihard gelogen.  Jan is zijn bondgenoot Emilio kwijt en gaat naar Ruben, Loes én Olcay. Ruben en Loes hebben een bondje en vertellen aan elkaar dat Jan bij hun is geweest en gaan allebei een nepbondje met Jan aan. Olcay zegt lachend in de biecht dat ze Jan natuurlijk de waarheid niet verteld, hoewel ze dit wel bij Jan afdwingt. Om Margriet even te citeren in Moltalk: “Het is een parenclub van bondjes”.

Aan het eind van de aflevering is Loes dus van mijn lijstje en dat blijkt te kloppen want zij moet helaas naar huis. Dan hebben we Simone en Stine die ik allebei heel vaag vind, zij zaaien regelmatig verwarring. Jan lijkt de perfecte enthousiaste kandidaat, maar is dat misschien een dekmantel? En Ruben, die haalt ook geen geld binnen en we hebben allemaal gezien hoe glashard hij tegen Jan kan liegen in hun ’bondje’. En dan Olcay, lange tijd zag ik haar alleen als kandidaat, maar dat is wel veranderd. Zij ging plassen tijdens een opdracht, rende vorige week nog de berg op om te kijken of “daar niet iets was”, gaf haar zwarte vrijstelling wel heel gemakkelijk aan Stine, had het meeste geld kunnen binnenhalen bij de auto-opdracht, streepte geen woord weg bij de woordzoeker en zaaide verwarring met Tbilisi. En dan dat penningmeesterschap. Ze vond zichzelf gewoon een “Talentvolle, super georganiseerd penningmeester”, maar ging toch vrij snel mee in het voorstel van Ruben om het penningmeesterschap over te dragen. Wist zij dat ze bij de auto-opdracht beter geen penningmeester kon zijn? In de auto was mollen tenslotte veel gemakkelijker… Of zit ik nu in een tunnelvisie?

 

credits
Foto: Wie is de Mol? Facebook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *