Recap Wie Is De Mol? afl. 3

Aan mij, Sara, deze week de schone taak om de recap voor WIDM te schrijven. Fan van het eerste uur ben ik niet, maar inmiddels ben ik een fanatiek kijker. Dit seizoen vind ik het extra leuk want mijn voormalig docent aan de VU, Stine Jensen doet mee. Ik verdenk haar overigens helemaal niet.

Zaterdagavond 20.30 uur. Ik zit met mijn zus, een kladblok, pen en een glas wijn in de aanslag. De aflevering begint met een overzicht van de Georgische natuur. De makers van WIDM kunnen dit als de beste. Prachtig, maar koud, zo luidt onze conclusie. De groep kandidaten hoopt deze aflevering toch eindelijk eens de pot op een plusbedrag te brengen en kiezen alvast een penningmeester. Olcay vindt een eerlijk kiesproces allemaal veel te lang duren en benoemt zichzelf ‘zeer democratisch’ als penningmeester. Zij is de beste kandidaat vindt zijzelf en daarmee is de kous af. En de groep gaat hier dan maar in mee.

De eerste opdracht deze week is simpel en van het soort dat we in eerdere seizoenen ook al zagen. Er zijn auto’s met geldbedragen die na 15 minuten over de finish moeten komen. Onderweg zijn er rode auto’s die de molauto’s klem kunnen rijden en zo uit kunnen schakelen. Er worden drie koppels gemaakt en zowel Ruben (met het laagste bedrag 50 euro) als Simone (200 euro) zitten alleen in een auto. Mijn mol, Simone, zit dus alleen. Heel handig als mol want dan is er niemand die op je let. En autorijden, als je dat al niet zo goed kan (zegt zij zelf), én navigeren én je timer aanzetten én de porto bedienen is natuurlijk een ideale dekmantel om te mollen. In een andere auto ontdekt Loes al snel dat Emilio de 15 minuten-timer niet heeft aangezet. Een actie die mij voor heel even ervan overtuigt dat Loes niet de Mol is. Heel even dan, want ondanks dat ze beweert goed te kunnen rijden, is er continue iets aan de hand met haar auto. Hij slaat af of werkt niet goed (‘vreemd genoeg’ gebeurde dat ook al in de vorige aflevering toen ze achter het stuur zat). Nou snap ik op zich dat rijden in een vreemde auto spannend is in een land dat, ik quote Ruben: ‘Nog niet zo lang geleden alleen paard en wagen kende’. En dan ben je ook nog hypergeconcentreerd. Bij mij zou de auto dan ook afslaan. Maar ja, het blijft WIDM, dus niets is wat het lijkt. Olcay kiest voor de auto met het hoogste bedrag. En hoewel Art duidelijk heeft benadrukt de verkeersregels in acht te nemen, rijdt ze arrogant en roekeloos door Stepantsminda. Het mocht niet baten. Op 14:40 min slaat vlak voor de finish de motor van haar auto af en liggen zij en bijrijder Bella alsnog uit het spel en komt hun 750 euro niet in de pot terecht. Gelukkig komt de verdubbelaar ondanks panne nog wel binnen. Jan en een Georgische meneer zonder tanden duwen de auto die Stine stuurt. En zo kwam de pot eindelijk in de plus.

De tweede opdracht ‘Kwestie van vertrouwen’ draait, zoals de naam doet vermoeden, om vertrouwen. Iets wat bijna onmogelijk lijkt in een programma als WIDM. De kandidaten krijgen informatie over de inhoud van bakjes met plusgeld, mingeld en vrijstellingen en moeten aan hun medekandidaten doorgeven in welke bakjes de buit zit. Ruben en Emilio mogen als eerste. EMOLio wilt geen enkele informatie delen met zowel Ruben als Loes en Bella. Of dit slim is weet ik niet, maar het maakt hem wel zeer verdacht. Helemaal als blijkt dat er uit zijn bakjes o.a. min 500 euro wordt gepakt. Voor de mol is dit een ideaal spel om te spelen. De mol weet toch waar alles ligt en kan natuurlijk gemakkelijk ongezien een fiks minbedrag pakken. Jan pakt een vrijstelling en Olcay een zwarte vrijstelling. Wel opvallend dat ‘iets in haar zegt dat in dat bakje de zwarte vrijstelling ligt’. Heeft zij meer informatie gekregen dan wij? Of is zij de mol? En laten we het er dan ook even over hebben dat MOLcay die zwarte vrijstelling zomaar weggeeft aan Stine, onder het mom van ‘eerlijk zullen we alles delen’. Wat voor baat heeft zij erbij dat ding weg te geven zonder er iets voor terug te krijgen? Of is ze de mol en heeft ze deze niet nodig? En hoezo zijn Stine en MOLcay ineens zulke goede vriendinnen? Dit is de meest onwaarschijnlijke combinatie van vrouwen die ik had kunnen bedenken. Door alle opgehaalde minbedragen eindigt de pot na deze opdracht weer flink in het rood.

Voor de laatste opdracht moeten er aan de ontbijttafel twee groepen gemaakt worden. De ‘dapperen met een goed geheugen’ en degenen met ‘communicatie- en organisatietalent’. Loes is te laat met haar hand opsteken en komt in de organisatiegroep terecht. Ze wil ruilen en weet Olcay over te halen dit te doen. Voor een mol natuurlijk de handigste plek, op de grond. Dan kan er mooi nog even op de valreep geklooid worden met geld. Wat mij opvalt is dat het een groep is met veel stoere en dominante vrouwen. Dat zagen we al bij het autorijden en nu in deze opdracht weer. De mannen in deze groep zijn, zoals mijn neven uit Friesland zouden zeggen, ‘een beetje butje’. En zo staan Ruben, EMOLio, MOLcay en Stine op de grond en gaan Jan, Loes, Simone en Bella de lucht in. Bella is de enige die het slim aanpakt door gewoon de podcast te herhalen. Simone is wederom niet te verstaan via de portofoon, zoals in alle eerdere opdrachten tot nu toe en MOLcay en EMOLio praten zelf heel veel door de porto waardoor de informatie van respectievelijk Jan en Loes niet te verstaan is. Elk goed antwoord is 100 euro waard. In totaal kan er 4000 euro verdiend worden. Als puntje bij paaltje komt zijn er achttien vragen goed beantwoord en verdienen zij dus 1800. Hiermee komt de pot op +810 euro. De kandidaten vinden dit waanzinnig. Ik vind het vooral belachelijk dat nog niet eens de helft van de vragen goed is beantwoord. Maar goed, ik heb super hoogtevrees dus als ik zou moeten paraglyden en informatie door moeten geven zou mij dat ook niet lukken.

Bij de executie besluit Stine haar zwarte vrijstelling niet in te zetten. Jan zet voor de zekerheid zijn vrijstelling niet in, dus dit kan nog interessant worden in volgende afleveringen. Beiden zijn wel door. Simone waagt de gok en zet haar joker (gevonden in aflevering 1) wel in en gaat door. Maar zij is een van mijn mollen dus dat verwachtte ik al. Bella zet haar joker uit aflevering 1 niet in en moet naar huis. Jammer, want ik vond haar heel leuk en grappig (en goed gekleed). Maar helaas. Voor mij sprongen deze keer Olcay, Loes, Simone en Emilio als mollen eruit. Hen ga ik de komende afleveringen zeker in de gaten houden. En hoewel ik voorheen nog niet dood gevonden wilde worden in Georgië, krijg ik nu toch steeds meer zin in een tripje naar het voormalig Oostblok.

 

credits
Foto’s: Twitter Wie Is De Mol?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *