Recap Wie Is De Mol? afl. 1

Yes, de jacht op De Mol is weer begonnen! Tussen het Netflixen, YouTuben en HBO’en door is Wie Is De Mol? het enige televisieprogramma waarvoor ik echt nog op een specifiek tijdstip voor de buis ga zitten. De eerste aflevering kijk ik samen met vier medemolloten. We spelen in een poule ook mee in de Wie Is De Mol?-app. Grappig genoeg blijken we voor deze eerste aflevering allemaal op dezelfde kandidaten te hebben ingezet: Loes Haverkort en Emilio Guzman. Gewoon op basis van de foto en het gevoel dat zij leuke mollen zouden zijn. Oftewel, zoals dat hoort voor de eerste aflevering, op basis van niks.

Snel dubbelchecken we nog even hoe laat het begint. Tien minuten voor aanvang zetten we de televisie al aan, want je weet het maar nooit met reguliere televisie en aanvangstijden. Weken kijken we al uit naar deze avond; de jacht kan nu eindelijk weer beginnen!

Als het dan echt begint, ervaar ik even lichte paniek. Het scherm switcht steeds tussen verschillende televisieprogramma’s. Het kan toch niet zijn dat de televisie net NU OP DIT MOMENT kapot gaat?!? Maar… ik had het moeten weten; niets is wat het lijkt. Het blijkt gewoon onderdeel te zijn van de aflevering. Pfieuw!

De kandidaten zijn opgedeeld in duo’s en zijn net ingecheckt in een hotel. Presentator Art Rooijakkers wil zijn grande entree in het programma nog even uitstellen en communiceert enkel via videoberichten en voicemails. De duo’s krijgen van digitale Art twee uur de tijd om in de stad jokers, geld en een kluis te vinden. Wie de kluis op tijd opent, krijgt een ticket naar de volgende aflevering en een felbegeerde kans om Art in real life te ontmoeten. De kandidaten hebben ieder aanwijzingen voor een ander tweetal en bellen er lekker met elkaar op los. De walkietalkie is nog niet in het spel. Dus molacties over zogenaamde slechte verbindingen kunnen er nog niet ingegooid worden. Als iedereen denkt een idee te hebben wat ze moeten doen komt de grote verrassing. Jan Versteegh belt met Ruben Hein: “Hebben jullie een idee waar in Kiev je bent?” Ruben: “Zei je Kiev?! Wij zijn niet in Kiev, vriend! Wij zitten in Almaty, Kazachstan!” Waaat?! Als in een James Bond-film met veel dramatische muziek ontrafelt het plot zich. Elk duo zit in een ander land! En dan wordt de WIDM-intro erin gezet. Let the game begin.

Na veel bellen, puzzelen met ijzeren staafjes, zoeken naar jokers, dure taxiritjes (wordt dat ook uit de pot betaald?) en chaotische metrostations is de deadline bereikt. De duo’s Jan Versteegh en Jean-Marc van Tol en Ron Boszhard en Loes Haverkort hebben de kluis niet gevonden en moeten in hun hotelkamer de test maken. Twintig vragen over de mol terwijl ze de andere acht kandidaten nog niet eens ontmoet hebben. Meedogenloos. Ron Boszhard, zelfverklaarde fan van het programma, moet twee uur na de start van het spel alweer naar huis. De andere kandidaten landen in Georgië en ontmoeten voor het eerst hun medekandidaten en Art. Behalve de mol dan, die kent Art natuurlijk al lang. Zie ik een blik van herkenning en verstandhouding in Bella Hay?

Direct na afloop switchen we naar Moltalk op NPO3 waar Margriet van der Linden en Chris Zegers de aflevering met oud kandidaten doornemen. Chris is nog helemaal van streek dat alle molkandidaten voor deze opdracht in andere landen zaten. Twitter blijkt te zijn ‘ontploft’ na die plottwist en Chris loopt weer naar z’n scherm om wat eerste reacties te bespreken. Op z’n Chris’ legt hij daar nog even uit waarom een ongemengd duo (Jan Versteegh en Jean-Marc van Tol) een voordeel is bij de test. Oké, top. Maar we zijn op zoek naar de mol, Chris.

De volgende dag ga ik online op zoek naar theorieën. En dit is misschien wel het allerleukste aan het volgen van dit programma. Er zijn zoveel mensen die uit de kleinste details beweren te kunnen opmaken wie de mol is. Fantastisch! Jan is de mol want hij gebaart een M-vorm met zijn armen als hij aan een barista vraagt waar in de stad een gouden boog staat. Of Stine Jensen of Simone Weimans is de mol omdat de coördinaten M18 in morsecode verwijzen naar de letter S. Of toch Jean-Marc omdat hij een zonnebril droeg terwijl hij binnen was en mollen blind zijn? En Ron dan? In eerdere seizoenen is gebleken dat een rood scherm helemaal niet hoeft te betekenen dat je ook echt uit het spel bent. En de geruchten dat Ron terugkeert gaan flink rond. Maar zou hij dan ook de mol zijn?

Iedereen in mijn mollotengroepje heeft in ieder geval dubbele punten gescoord deze aflevering. Voor volgende week heb ik mijn punten weer ingezet op Loes – gewoon op basis van gut feeling. Mijn verdenking op Emilio heb ik ingeruild voor Simone. Zij wist ineens dat WID M18 verwees naar coördinaat M18 op de kaart. Dat bedénk je toch niet ineens? Maar een mol zou het natuurlijk al hebben geweten en zou deze puzzel misschien oplossen om vertrouwen te winnen. Simone won met haar ontdekking ‘slechts’ een ticket naar de volgende aflevering, en gelukkig voor de mol geen geld, want die pot moet zo laag mogelijk blijven. Ze had echter ook Art voor 1000 euro kunnen bellen om die puzzel voor haar op te lossen. Dan was de pot nóg lager geweest… Die theorie gaat dus eigenlijk niet meer op. Maar hoe tof zou het zijn als een nieuwslezeres die altijd ‘op zoek is naar de waarheid’ ons allemaal in het ootje neemt? Oftewel, ik weet het allemaal nog niet. Op naar volgende week!

 

credits
Beelden: Facebook Wie Is De Mol?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *