Perverse luchtigheid

Youth van Paolo Sorrentino met o.a. Michael Caine en Harvey Keitel

Wanneer de stokoude componist en de zoekende acteur in de tuin van een Zwitsers kuuroord ervan balen dat ze zich ooit hebben laten verleiden door low culture, zegt de componist dat luchtigheid pervers is. Maar ze hadden beiden dat moment niet willen missen, want het leverde behoorlijk wat geld en ook bekendheid op. De acteur was Mister Q, een robot, geliefd door een groot deel van de wereld. De componist schreef Simple Songs, dat tot op de dag van vandaag wordt het beluisterd door de eega van de Britse koningin. Hoewel de film behoorlijk veel hoge culturele elementen bevat, speelt de populaire cultuur ook een rol wanneer popster Paloma Faith en actrice Jane Fonda ten tonele verschijnen. High vs low culture krijgt z’n apotheose in de scène met Miss Universe.

SET DEL FILM
foto: Gianni Fiorito

Gaat de film over oud zijn en de jeugd die de toekomst heeft, gaat het tussen de hoge en de lage kunsten? Maakt mij niet zoveel uit, want Youth is een van de beste films die ik dit jaar zag. Er zijn veel bijrollen, die stuk voor stuk briljant zijn. Ga snel kijken, al is het alleen maar om te smullen van hoe Harvey Keitel ongelofelijk Harvey Keitel blijft. En trek je niets aan van de recensenten die deze film minder geslaagd vinden dan Sorrentino’s La grande bellezza. Grinnik om Jane Fonda’s decolleté, kijk net zo vertederend als de man die klimt, geef je over aan de surrealistische scènes en droom weg bij de haast meditatieve muziek die de Amerikaanse componist David Lang (heel bekend bij de high brow) componeerde voor Youth. Wie kent Viktoria Mullova trouwens? Ik, ik, ik! Ze speelde in 2010 prachtige vioolsonates in het paviljoen dat de vermaarde architecte Zaha Hadid speciaal ontwierp voor de uitvoering van Bach-muziek. Heel cool om te zien dat deze serieuze violiste de viool solo in Youth voor haar rekening nam in een gewaagde outfit.

SET DEL FILM
foto: Gianni Fiorito

Kijken dus, twee uur achterover hangen met een biertje of kopje thee. Te zien in verschillende bioscopen in Amsterdam. Ik stel voor in de Filmhallen en dan voor- of achteraf wat bitterballen of een temaki snacken in de Foodhallen.

En als je nog een leuk artikel wil lezen, lees dan de blog op Cineville over Mark Kozelek een van de musici die in Youth optreedt.

Trailer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *