La La Moonlight

Vorige week zondag was het weer zover; Oscar Night! Dit jaar kijk ik voor de derde keer live. Ik moet er misschien mijn nachtrust voor opgeven, maar het is een stuk leuker dan ’s ochtends pas te zien wie er met de felbegeerde beeldjes vandoor is gegaan. Tel daar het gezelschap van een club vriendinnen en een flinke lading vreterij bij op en mijn nacht kan niet meer stuk! Deze keer was Oscar Night wel heel bijzonder – en niet alleen vanwege het geklungel bij de uitreiking van de Beste Film. Want als ik onderweg ben naar het Oscars HQ van dit jaar – de bank van een vriendin in Utrecht – word ik via Twitter benaderd door NPO Radio 2! Ze hebben uit mijn tweets opgemaakt dat ik vannacht naar de Oscars kijk en vragen of ik het leuk vind om in de uitzending van Vroeg op Frank er iets over te vertellen. Een spannende, maar supertoffe ervaring!

 

Als we eenmaal gesetteld zijn op de bank hebben we nog zo’n 5 uur te gaan. Eerst kijken we naar Florence Foster Jenkins, met in de hoofdrol de genomineerde Meryl Streep. Om 01.00 uur ’s nachts kan de Oscarpret echt beginnen. De sterren komen de roder loper op, we juichen ze vanaf de bank toe en nemen de jurken onder de loep. En dan is het opeens half 3 en begint eindelijk de echte show. Ieder jaar verbaas ik me erover hoe snel het gaat. Dankzij NET5, die de Oscars dit jaar voor het eerst live uitzendt, kunnen we lekker achterover leunen. Heerlijk, vergeleken met voorgaande jaren toen we via haperende en weigerende livestreams keken.

 

Oscarwatcher op radio

Tussen 4 en 6 uur word ik drie keer gebeld door NPO Radio 2, die me vragen wat de stand van Oscarzaken is. Gelukkig timen ze het goed en mis ik geen uitreikingen omdat ik aan de telefoon ben. Ik doe verslag en voorspel wat de beste film gaat worden. Of ik gelijk heb kun je hier horen. Mijn voorspelling en andere verslagen van de avond hoor je op 0:19, 1:06 en 1:47!

 

And the Oscar goes to…

Voor ik het weet zijn alle prijzen uitgedeeld behalve de belangrijkste, de ‘Academy Award for Best Picture’. Gaat favoriet La La Land deze status waarmaken of komt er een verrassing? Moonlight wordt gezien als gevaarlijke outsider, en zelf was ik erg onder de indruk van Manchester by the Sea, die ik het beeldje ook zeker gun.

Het wordt La La Land, iets waar ik heel goed mee kan leven. Ik heb ontzettend genoten van de film die erg goed in elkaar zit. Ik hoop dat hiermee de voortdurende neerbuigende kritieken op musicals waar ik me vreselijk aan erger eindelijk eens de kiem in worden gesmoord. Terwijl ik tijdens de speeches langzaam een beetje in slaap begin te dommelen, ontstaat er consternatie op het podium. Inmiddels weten jullie wat er gebeurd is. Niet La La Land, maar Moonlight heeft de Oscar voor beste film gewonnen! Door alle hectiek zit ik direct rechtop, maar ben te moe om precies te snappen wat er allemaal gaande is. Later blijkt dat op de een of andere manier de enveloppen van Beste Vrouwelijke Hoofdrol en Beste Film zijn verwisseld. Eén ding is zeker, de Oscars van 2017 vergeet ik door mijn radio-optreden en deze nu al legendarische blunder nooit meer!

Terwijl de rest van Nederland begint aan de nieuwe werkweek duik ik mijn bedje in voor een paar uurtjes slaap.

Nu een week later heb ik ook Moonlight gezien en hoewel het misschien niet mijn persoonlijke voorkeur had, begrijp ik heel erg goed dat het de Oscar heeft gewonnen. De film draait deze week nog in bijna alle bioscopen in Amsterdam. Ik ga alvast op zoek naar een winnaar van volgend jaar en verheug me nu al op Oscar Night 2018.

 

credits

uitgelichte afbeelding, winnaars beste acteerprestaties: via oscars.org

uitreiking Beste Film: Mark Ralston via gettyimages.com

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *