IDFA – let’s GO!

IDFA – International Documentary Filmfestival Amsterdam – bezoeken begint met moed. De moed verzamelen om het megavolle programma tot je te nemen en een keuze te maken. Ik downloadde de app en besteedde een treinrit van 45 minuten om de films snel te scannen en veel sterretjes (favorieten) uit te delen. In het Mijn IDFA-gedeelte in de app staat nu een smashing aantal van 54 favoriete films. Met twaalf dagen festival, een baan en een sociale agenda gaat dat me natuurlijk nooit lukken. Wegens praktische redenen vallen een aantal echter alweer af. En verder houd ik dus gewoon die moed vast en zie wel waar het schip strandt.

 

idfa-theculturallifestyle-nlWoensdagavond is IDFA geopend in Carré met openingsfilm Stranger in Paradise, een Nederlandse docu van Guido Hendrikx over de dilemma’s van het Europese vluchtelingenbeleid. Ikzelf trok naar mijn favoriete IDFA-locatie; Tuschinski. Tijd te kort om te eten, dus met de heerlijke gezonde maaltijd van een medium zoute popcorn neem ik om 18:30 plaats in zaal 2 voor The Graduation van Franse regisseur Claire Simon. De docu gaat over de strenge selectieprocedure van de Franse filmschool La Fémis. Interessant om te zien hoe de examinatoren de kandidaten uiterst serieus beoordelen en het vaak niet met elkaar eens zijn. Het is ook af en toe grappig als de examinatoren even moeite hebben met het beoordelen van de vaardigheden van de kandidaten die hun uiterlijk behoorlijk mee hebben. Maar de film afkijken is, evenals de selectieprocedure van La Fémis, een lange exercitie. Nog niet het pareltje van een docu die je altijd zoekt op IDFA.

 

Even snel naar AH to go om nog iets enigszins gezonds naar binnen te werken. Bewapend met een bakje tomaten en minikomkommers ga ik naar zaal 4 voor Check It – wél een pareltje. Toby Oppenheimer en Dana Flor volgen de leden van de Washingtonse gang Check It, die bestaat uit zwarte homo- en transseksuelen die hun krachten hebben gebundeld om elkaar en zichzelf te beschermen tegen het geweld tegen de LGBT-gemeenschap in Washington. We zien hoe ex-gedetineerde Mo de leden van de gang onder zijn hoede neemt en hen van de (hoeren)straat af wil krijgen en hen probeert te laten zien dat er meer is in de wereld dan vechten en verdedigen. Ik huil als ganglid Tray hem bedankt voor al zijn harde werk dat hij volledig vrijwillig doet.

 

IDFA duurt nog tot en met zondag 27 november. Voor meer info check www.idfa.nl

 

credit
uitgelichte afbeelding: still Check It

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *