Films die ertoe doen

Ik houd van film en woon sinds een paar jaar in Den Haag. Toch was ik er op een of andere manier nog nooit aan toe gekomen om Movies that Matter te bezoeken. Vanavond breng ik daar verandering in en ga ik met mijn filmbuddy naar de eerste avond van het festival. We stappen ruim op tijd Filmhuis Den Haag in en halen onze tickets voor de film Aus dem Nichts op. In het festivalhart in Theater aan het Spui werken we onze afterdinnerdip nog even weg met een kopje koffie. Het is er gezellig druk en de sfeer is gemoedelijk. Het film- en debatfestival Movies that Matter toont negen dagen lang speelfilms en documentaires over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame samenleving, kortom: films die ertoe doen en getoond móeten worden. In de foyer van Theater aan het Spui staat een klein pop-upmuseum over protest in Europa waar je je eigen protestbord kunt maken. Maar je kunt ook iets luchtigers doen, gezellig op de foto met je gezelschap in een photobooth bijvoorbeeld. Of dat drankje aan de bar drinken zoals wij doen.

We zitten bij de publieksopening van het festival. Voordat de film begint heeft directeur Dirk van der Straaten daarom nog een korte openingsspeech. Hij vertelt o.a. dat er deze editie een record van bijna 10.000 (!!) scholieren het educatieprogramma van het festival komen bezoeken. Deze scholieren, en natuurlijk ook het overige publiek, krijgen films te zien die ‘de ogen opent’.

Aus dem Nichts is een film van de Duitse regisseur Fatih Akin, een heftig drama over een moeder wiens Koerdische man en vijfjarige zoon omkomen door een spijkerbom van neonazi’s in Hamburg. Akin maakte deze film als reactie op de moorden op immigranten die de neonazistische NSU in Duitsland tussen 2000 en 2007 pleegden. In eerste instantie werden de daders voor die aanslagen gezocht in de Turkse maffia, maar in 2011 kwamen ze er pas bij toeval achter dat extreemrechtse terroristen erachter zaten. Lees hier een mooi interview met Fatih Akin in de Filmkrant over de achtergond van de film.
De film volgt de moeder Katja, haar intense verdriet, haar strijd in de rechtszaal en haar zin op wraak. De hartverscheurende Katja wordt fantastisch gespeeld door Diane Kruger. Wat een mooie en intens verdrietige film.

Bedrukt komen we de zaal uit. Terug in de foyer is het even omschakelen. Vrolijke beats komen uit de speakers en op een groot scherm komt een dansende kip voorbij. Het openingsfeest is ingezet. De verdiepende programma’s, debatten en Q&A’s met de makers over de thema’s van de films starten pas op dag twee van het festival.

De volgende ochtend word ik wakker met de beelden van de film nog in mijn hoofd. In de Volkskrant lees ik daarna een lang artikel over een vader die naar het kalifaat reist om zijn geradicaliseerde dochter en twee kleinkinderen op te zoeken. Helemaal aan het einde van het artikel lees ik dat zijn zoektocht is vastgelegd in de documentaire De verloren kinderen van het kalifaat dat op Movies that Matter in première gaat en sinds gisteren (26 maart) ook op 2doc te zien is. Movies that Matter is overal. Een wonder dat dit mijn eerste bezoek was. Het zal zeker niet het laatste zijn.

 

Festival Movies that Matter loopt nog t/m 31 maart in Den Haag. Check hier het programma.

Aus dem Nichts is vanaf 29 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.

 

credit

Beeld: still Aus dem Nichts van Fatih Akin

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *