Julie Andrews voor een dag

Als ik aan Salzburg denk, denk ik in eerste instantie aan The Sound of Music, de beroemde musicalfilm met in de hoofdrol Julie Andrews. De film speelt zich in Salzburg af en is daar ook deels opgenomen. Dus toen ik tijdens een reis door Oostenrijk de stad aandeed moesten er natuurlijk locaties uit The Sound of Music bezocht worden. Dit kan via een bus- of een fietstour, maar het is natuurlijk minstens zo leuk (en goedkoper) om Salzburg op eigen gelegenheid te verkennen. Daarom maakte ik mijn eigen Sound of Music-tour.

 

Let’s start at the very beginning

Ik ging er vanuit dat bij iedere locatie horden fans zouden staan, maar dat blijkt mee te vallen. In de tuinen van Mirabell Palace, bekend van het liedje Do-Re-Mi, spelen een paar toeristen de iconische beelden uit dit nummer na. Bij het Nonnberg klooster (waar Maria woonde) vraagt iemand me of dit écht het klooster uit The Sound of Music is. Het kerkhof waar de Von Trapps zich verstopten voor de nazi’s, is gesloten voor toeristen vanwege een begrafenis. De fontein uit I Have Confidence is omringd door een kermis en mensen in Oostenrijkse klederdracht. Het is niet helemaal wat ik van de tour had verwacht, maar ach, dit is ook een unieke manier om me onder te dompelen in de Salzburgse cultuur!

 

The hills are alive

Het (letterlijke!) hoogtepunt is toch wel de Untersberg. Op deze berg zingt Maria de beroemde woorden ‘The hills are alive’ en via deze berg vlucht de familie Von Trapp aan het einde van de film naar Zwitserland. Het is voor mij de eerste keer dat ik op een berg sta en ik krijg er een enorme kick van. De frisse lucht, het uitzicht, de rust… The hills fill my heart, with the sound of music. My heart wants to sing every song it hears.’ Het geeft me een ultiem gevoel van vrijheid. Ik neem de tijd om van het uitzicht en moment te genieten en voel me even heel erg Julie Andrews, of eigenlijk natuurlijk vooral Maria.

Bij het ‘Sixteen Going On Seventeen‘-paviljoen op Schloss Hellbrun, dat in de buurt van de Untersberg ligt, arriveert gelijk met mij een bus met Sound of Music-toeristen. ‘Jullie hebben 5 minuten om een foto te maken!’, hoor ik de gids zeggen. Zelf neem ik iets langer de tijd. Niet voor het paviljoen, maar voor het park dat om het kasteel ligt. Ik zie dat er een steentheater is en volg de bewegwijzering. Een behoorlijke klim, maar de moeite waard. Tot er op een open plek een loslopende, gevaarlijk uitziende hond zonder baasje in de buurt naar me begint te blaffen. Dat vind ik dan weer niet de moeite waard, dus ik maak meteen rechtsomkeert. Nu voel ik me totaal geen Maria, want zij was ongetwijfeld wél doorgelopen.

 

So long, farewell

Als afsluiter van de tour trakteer ik mezelf op warme apfelstrudel (crisp apple strudels, these are a few of my favorite things ;-)) in het restaurant van Schloss Hellbrun. Ik denk nog even terug aan de groep toeristen die ik eerder tegenkwam. Toch zonde dat ze dit moeten missen.

En dan is het voor mij ook tijd om verder te gaan. Het was leuk (en vooral een feest van herkenning) om de locaties te zien, maar ik heb ook ontdekt dat Salzburg meer is dan alleen The Sound of Music. Ik zou de stad dan ook graag nog verder willen verkennen, maar heb hier helaas geen tijd meer voor. Romeo en Juliet wachten namelijk op me in Verona.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *