Dromen over kudde kalveren

‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans is het boek dat de helft van de klas voor zijn literatuurlijst leest. Het soort boek dat je in het openbaar leest en dan goedkeurende knikjes krijgt. Maar ook het soort boek waar menigeen van verzucht dat er zo weinig in gebeurt. Toen ik afgelopen zomer het boek las, was ik vooraf bang dat het een grote teleurstelling zou zijn. Boeken die de hemel in worden geprezen vallen vaak tegen. De verwachtingen zijn te hoog, het verhaal te saai. Maar geen van dat alles bij ‘Nooit meer slapen’. Het is een prachtig boek dat doeltreffend het verhaal vertelt van een jongen die zijn plek in de wereld probeert te vinden. Hoofdpersonage Alfred is onzeker, koppig en heeft een enorme bewijsdrang. Toen ik het boek las, was ik even oud als Alfred, 25 jaar en herkende ik veel van zijn onzekerheden en dommigheden. Ik vraag me af hoe het is als je boek leest als je 17 bent. Vermoedelijk zijn de onzekerheden en dommigheden alleen maar sterker, maar ik weet niet in hoeverre ik ze had kunnen herkennen als ik op die leeftijd de roman had gelezen. Vorige maand gaf ik het boek cadeau aan mijn 16-jarige neefje. Ik hoop dat hij het boek kan waarderen voor wat het is. Wat mij betreft verdient het in alle opzichten de meesterwerkstatus die het nu al zo’n vijftig jaar met zich meedraagt.

Beyond Sleep - The Cultural Lifestyle 5
Ondanks deze status is er nooit eerder een film van is gemaakt. Vermoedelijk uit angst voor de traagheid, die zo’n belangrijke rol speelt in het boek. Het hele verhaal draait om dingen die niet worden gezegd maar wel worden geïnterpreteerd. En dan nu toch een film, Beyond Sleep, een Engelse titel, dat dan weer wel. Maar wat een verfilming! Wat een verademing om naar een film te gaan die de stilte niet probeert te vullen maar rustig laat uitspelen. Toegegeven, dat wekte soms verveling op, maar ook dat maakte de vervreemding en vertwijfeling van Alfred realistischer.

Regisseur Boudewijn Koole verdient alle lof voor deze aanpak én voor het casten van Reinout Scholten van Aschat die de rol van Alfred in alle subtiliteit speelt. De frustratie, de woede, het ongemak en de opluchting zijn zichtbaar aanwezig zonder dat het overdreven was. Ik hoop op een kudde Gouden Kalveren.

 

Credits
Foto’s: Keyfilm
Facebookpagina van Beyond Sleep

 

One thought on “Dromen over kudde kalveren

  1. Hoewel ik soms niet naar verfilmingen van mijn favoriete boeken durf te gaan, is deze recensie zo uitnodigend dat ik hem zeker zal gaan zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *