12 uur durende filmmarathon

Als op zondagochtend de wekker gaat ben ik een klein beetje in de war. Is het weekend nu alweer voorbij? Ik heb gisteren nog gewerkt toch? De verwarring duurt gelukkig niet lang. Zodra ik mijn ogen goed open heb, weet ik weer waarom ik voor zondagse begrippen zo vroeg opsta. Ik ga vandaag tussen 10.30 uur en 23.00 uur vijf films zien op het PAC Festival in Tuschinski!

Vijf keer per jaar organiseert Pathé dit filmfestival met vijf voorvertoningen uit de PAC (Pathé Alternative Cinema) categorie. Geen commerciële blockbusters (Mister Grey liet zich niet zien), maar kwaliteitsfilms met net dat beetje extra: diepgang, achtergronden en verhalen die je bij blijven. 

 

De mooiste bioscoopzaal van Nederland

Bewapend met een overlevingspakket (hallo Red Bull!) vertrek ik naar Tuschinski. In eerste instantie hadden we stoelen gereserveerd voor de grote zaal, de mooiste bioscoopzaal van Nederland. Hoe vaak ik er ook kom, steeds weer krijg ik kriebels in mijn buik van de prachtige, authentieke sfeer die deze zaal uitstraalt. Omdat we behoorlijk vooraan zaten, hebben we toch besloten we om onze tickets om te boeken naar een kleinere zaal met betere plekken. Wel zo prettig voor je nek als je vijf films achter elkaar gaat zien.

 

Vijf kwaliteitsfilms

Op de tweede film na zijn alle films gebaseerd op waargebeurde verhalen. Dat betekent dat ik na het zien van de films lekker het internet afstruin om de achtergrondverhalen te leren kennen. De dag begint met Jackie, de film die vertelt hoe first lady Jacqueline Kennedy de dagen na de moord op haar man John F. Kennedy heeft beleefd. Een mooie film en een terechte Oscarnominatie voor Natalie Portman! Na een uur lunchpauze gaan we verder met Their Finest. Catrin Cole werkt tijdens de Tweede Wereldoorlog als scenarioschrijfster en moet films een vrouwelijke touch geven. Een film waarvan vooral het hoopvolle einde mij is bijgebleven. Daarna gaan we verder met Mein Blind Date mit dem Leben. Een heerlijk, hartverwarmend feelgood verhaal over een blinde jongen die vastberaden is zijn doelen te bereiken. Een hele fijne positieve film! Daarna is het tijd voor pauze. Even de benen strekken en een frisse neus halen. En natuurlijk eten.

Om 19.00 uur gaan we verder met de een-na-laatste film van de dag, Hidden Figures (genomineerd voor drie Oscars, waaronder beste film!). Wat een indrukwekkende film over racisme en vrouwen die strijden voor hun rechten! Het blijft onwerkelijk dat dit echt is gebeurd. En toen was het alweer tijd voor Gold, de laatste film van de dag. Wat is dat snel gegaan zeg! Ik merkte bij de laatste film wel dat de vermoeidheid toesloeg en ik daardoor niet helemaal in het verhaal kon komen, maar het verhaal over een mislukte zakenman die zoekt naar goud is ontzettend bizar.

 

En nu… de Oscars!

Mijn top 5 van dit PAC Festival: 1) Jackie, 2) Mein Blind Date mit dem Leben, 3) Their Finest, 4) Hidden Figures en 5) Gold. Meegesleept worden in deze vijf prachtige films met bijzondere verhalen deed me beseffen waarom ik zo van films hou. Binnenkort zijn deze PAC-films allemaal in de bios, ga ze vooral zien! Toch denk ik dat mijn beleving nog net ietsje mooier was geweest als ik de dag in de sfeer van de grote zaal van Tuschinski had ervaren. Voor de volgende editie ga ik dus eerder reserveren om zeker te zijn van nekvriendelijke plekken. Maar eerst op naar het volgende filmevent: de Oscars op 27 februari. Ik kan niet wachten om te zien wie er met de felbegeerde beeldjes vandoor gaat. NET5 zendt de Oscars live uit, dus ik ben dit jaar gelukkig niet afhankelijk van haperende livestreams. Kom maar op met dat nachtje doorhalen!

 

 

 

credits

uitgelichte afbeelding: still Jackie
Tuschinski foto: bron pathe.nl
derde foto: still Mein Blind Date mit dem Leben

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *