Verslavend Borgen

Hoe lekker is het om een hele dag een serie te kijken. Op Netflix af en toe zeggen ‘dat je er nog bent’, en dan als een junkie doorgaan naar de volgende aflevering. Thuis, met de gordijnen dicht in bed. Maar wacht, dat kan nu ook in het theater! Het Noord Nederlands Toneel (NNT) is door het land aan het toeren met Borgen. De theaterversie naar de gelijknamige Deense serie. We kochten een kaartje voor dit 9 (!) uur durend theaterspektakel.

En een spektakel was het! In de 9 uur krijgen we 14 afleveringen te zien. We zien hoe Birgitte Nyborg de eerste vrouwelijke minister-president wordt, hoe ze worstelt om haar ministers in toom te houden, hoe haar gezinsleven uit elkaar valt en hoe de media haar op de huid zit. Om de paar afleveringen krijgen we een 5 minuten benen-strek-pauze en de hele dag door worden kleine hapjes geserveerd – ook terwijl je op je stoel zit. Nyborg deelt nog wat komkommerplakjes uit en de acteurs nemen op en rond het podium een eetpauze.

Borgen NNT foto Reyer Boxem

De hoogtepunten uitlichten is moeilijk; waren het de goede acteerprestaties? Het grote saamhorigheidsgevoel van het publiek? De schouwburg voor een dag je thuis kunnen noemen? De begeleidende muziek en zang? Het lekkere eten?

De schrijver van de serie, Adam Price, maakte ook de bewerking voor toneel én hij bedacht het menu. Amaro Creative Industries bereidt en serveert het eten. Voordat je de zaal ingaat krijg je gekookte krieltjes met Deense frikandeller – gehaktballetjes – mee. Ik geniet ervan tijdens de eerste aflevering. Bij binnenkomst in de zaal is kok Amaro op het podium grootmoeders kip aan het voorbereiden. Die krijgen we later, als tweede hapje, te eten. Weer met aardappel, maar evengoed zalig. Als Brigitte Nyborg steeds minder tijd heeft om te koken krijgt het publiek een bakkie afhaal voorgeschoteld. Niettemin smakelijk. En tot slot krijgen we een toetje dat net zo zoet is als het einde.

borgen-eten

Borgen staat aankomend weekend weer in Amsterdam en is daarna nog te zien in Enschede, Maastricht, Utrecht en thuishaven Groningen. Op veel locaties is het uitverkocht. De voorstelling is geselecteerd voor het Theaterfestival in september. Hopelijk is het dan weer te zien.

 

credits

Voorstelling: Borgen van NNT, regie Ola Mafalaani.
Uitgelichte foto Borgen: fotografie Reyer Boxem. Middenvoor: Malou Gorter
Sfeerfoto Borgen: fotografie Reyer Boxem. Rechts in beeld Sarah Janneh en Wim van der Grijn die het publiek serveren.

One thought on “Verslavend Borgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *