Staat van Waanzin

Dat je bij Frascati gezellig kunt borrelen wist ik al, maar gegeten heb ik er nog nooit. Voor alles moet een eerste keer zijn, dus toen Lisa vroeg of ik zin had om voor de voorstelling te eten in Frascati zei ik meteen ja. De menukaart (die er voor een vegetariër erg goed uitzag) zorgde voor keuzestress, maar de falafel bleek uiteindelijk een goed besluit. Lekker, betaalbaar en snel klaar.

 

Staat van Waanzin

Als mijn maag gevuld is, ben ik klaar voor Frascati Issues: Staat van Waanzin. Tijdens deze themaweek wordt de wereld van de psychiatrie onderzocht en bieden voorstellingen, performances, debatten en (na)gesprekken een kijkje in de menselijke geest. Voor mij een interessant thema omdat ik zelf twee jaar in de psychologie heb gewerkt en er nog altijd veel interesse voor heb.

Iedere avond staan vier producties op het programma. Met een beetje slim plannen kun je er meerdere per avond bezoeken. Zelf ga ik vanavond naar To be or not to be. We will be. van Frascati Producties / DEGASTEN & Arq Psychotrauma Expert Groep en Verlicht van Frascati Producties / Michiel Bakker & De Brouwerij.

 

Bloemen en stenen

Als ik Frascati 4 binnenloop voor To be or not to be. We will be. kom ik in een zaal met tafels en stoelen. Mijn jas wordt aangenomen en ik mag plaatsnemen op een stoel aan de zijkant. De voorstelling begint en de jongeren delen hun ‘bloemen’ (mooie ervaringen) en ‘stenen’ (vervelende ervaringen). Via teksten, gesprekken, briefjes, muziek en dans vertellen ze wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wat ze hebben meegemaakt. Met bewondering voor de openheid van de jongeren kijk ik toe hoe zij het publiek deelgenoot maken van hun heftige en indrukwekkende ervaringen. Mijn plek als toeschouwer aan de zijkant had niet symbolischer kunnen zijn.

 

Fascinerende gesprekken

Een uur later zit ik samen met Lisa in Frascati 3 voor Verlicht, een onderzoek van acteur en psycholoog Michiel Bakker naar het ervaren van psychoses. Via een verhaal en een vraaggesprek vertellen ervaringsdeskundigen Jan en Angèle van Stichting De Brouwerij hoe zij hun psychose hebben beleefd, wat het met ze deed en hoe ze de hulpverlening hebben ervaren. De stichting organiseert dagelijks activiteiten voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Vanuit mijn werkervaring ken ik de wetenschappelijke kant van psychoses, maar ik heb nog nooit op deze manier mogen ‘meekijken’ met iemand die een psychose heeft gehad. Erg interessant en fascinerend om het eens vanuit dit perspectief te zien!

 

Taboedoorbrekend

Als we na een drankje en muziek van een band uit De Brouwerij weer buiten staan, merk ik dat ik een beetje spijt heb dat ik niet ook naar 4.48 Psychosis, een andere voorstelling van vanavond, ben gegaan. Schrijfster Sarah Kane, over wie ik mijn masterscriptie schreef, heeft zelf te maken gehad met depressies en schreef 4.48 Psychosis vlak voor ze uit het leven stapte. Zware kost, maar het feit dat Frascati hier tijdens de Staat van Waanzin aandacht aan besteedt, juich ik ontzettend toe. Op mentale problemen rust namelijk nog altijd een groot taboe, maar door het onderwerp op deze manier bespreekbaar te maken worden er hopelijk vooroordelen weggenomen.

 

Meer over Frascati Issues

Frascati programmeert regelmatig voorstellingen en randprogrammering rondom een bepaald thema. Eerder bezochten we Frascati Issues: Enfants Terribles, over de invloed van kinderen op volwassenen en vice versa.

 

credits

Foto’s: Jean van Lingen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *