Oliebollen, desembrood en risotto alla Milanese

The Cultural Lifestyle gaat niet alleen over wat we in het theater, de bioscoop of op andere locaties zien aan podiumkunsten, maar over alles wat door de mens gemaakt wordt. Dat is cultuur. En daar hoort eten ook bij, en niet alleen in restaurants, maar ook thuis.

Buiten was het zonnig en begon het eindelijk een beetje koud te worden. Binnen was het warm, de oven en de pitten op het fornuis stonden aan voor:

IMG_6044-0.jpgzuurdesembrood, een makkelijk recept met een voordeeg die ik de avond ervoor had gemaakt. Na een nacht voorrijzen stel je het deeg verder samen en laat je het drie tot vijf uur rijzen, af en toe vouw je de zijkanten naar het midden. Dit desembrood bakte ik in een gloeiendhete gietijzeren pan in de oven op 250˚C.
Ik bak al een paar jaren mijn eigen brood, eerst niet-knedenversies, daarna maakte ik het deeg met gist en sinds ik het broodboek van Larousse ken, bak ik brood met zuurdesem. Ondanks dat de desem zuur ruikt, hoeft je brood helemaal niet zuur te smaken. Maar als je met een voordeeg werkt, wel. Lichtzuur, chewy deeg, knapperige korst. Lekker!

Het filmpje van Koken met van Boven – een serie van de VPRO met alleskunner Yvette van Boven – over oliebollen werkte aanstekelijk. Ik ging aan de slag met gist, suiker, lauwe melk, een ei, zout en een hoop bloem. Door het oliebollenbeslag mengde ik geroosterde pistachenoten, in rum geweekte abrikozen en in plaats van Yvettes geheime ingrediënt oranjebloesemwater (van de week de laatste eetlepels ervan gebruikt voor de granola) druppelde ik wat rozenwater in het beslag.

Naast de oliebollen pruttelde de risotto alla Milanese en stoofde de kalfsschenkels — ossobuco bianco – langzaam gaar.
Dankzij onderstaande recepten ga ik smullend Oud & Nieuw tegemoet. Ik ben supertevreden.

credits
Recept inclusief uitleg over hoe je een desem maakt voor je desembrood komt van Elle Eten.
Het recept met kookvideo voor de oliebollen is van Yvette van Boven.
In het tijdschrift Delicious vond ik het recept voor de risotto en ossobuco van Antonio Carluccio. Je kunt ze vast ook op internet vinden of op zijn eigen website.

One thought on “Oliebollen, desembrood en risotto alla Milanese

  1. Pingback: Boule |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *