Hé Poké

Ben je niet zo’n expert in het rollen van sushi’s, dan kun je de inhoud van de sushi ook in een kom (of op een bord) doen. Op Hawaii noemen ze dat Poke – wat in stukjes gesneden betekent. Hawaii ligt vlakbij Japan, dus zo gek is het niet dat de poke op sushi lijkt. Je spreekt het uit als ‘pokee’, en je zou denken dat het verwant is aan de Pokémongekte dat het eten van Poke in Nederland daarop gebaseerd is. Maar nee,  Poke is gewoon een simpel en lekker gerecht. Het past heel goed in je Cultural Lifestyle, want je kunt het snel samenstellen als avondeten voordat je naar een voorstelling of concert gaat. Of je maakt het van tevoren en neemt het mee naar je werk, want als lunch is het ook een goed gerecht. Zelfs als ontbijt. In de basis komt het neer op een combinatie van rondkorrelige rijst (sushi, arborio) met rauwe en kort gekookte groenten, wat vlees of rauwe vis en een saus. Een soort rijstsalade, maar dan niet gemixt.

 

Hoe doe je het?

Neem een kom of een bord. Leg daar de volgende ingrediënten in:

  • sushirijst (al dan niet gemengd met azijn en zoete rijstazijn, mirin)
  • stukjes rauwe zalm
  • plakjes avocado
  • wat gekookte edamame (verse sojabonen)
  • reepjes komkommer
  • beetje rode paprika
  • en eroverheen: sojasaus
  • en iets knapperigs zoals gecrunchte chips met zeezout of geroosterde sesamzaadjes
  • Klaar!

Maar je snapt, je kunt eindeloos variëren. Vervang de zalm door gerookte kip, door reepjes biefstuk, gans of eend, of vergeet het dier helemaal en ga alleen voor de rauwe groente en bijvoorbeeld een gekookt ei. Een saus is een must. Sojasaus vind ik lekker, maar ook mayonaise met sriracha aangelengd met wat mirin of water.

 

Poké Perfect

img_7244.jpgMocht je het nog makkelijker willen aanpakken, dan ga je naar Poké Perfect op de Prinsengracht. Of bestel online via hun website zoals wij laatst tijdens een TCL-meeting deden, via foodora, en laat het bezorgen. Ieder van ons nam een BYOB – build your own bowl. We kozen rijst met ieder drie verschillende groenten: waaronder edamame, zoete aardappel, gele courgette en taugé. En ook rauwe zalm of crispy tofu, een saus en een topping met tempurazeewier. Mmm. Goed vullend ook.

Afgelopen week had Poké Perfect trouwens een speciale ADE-bowl: The Rave Remedy met onder andere gerookte kip, gele paprika en mandarijn met srirachamayo. Kun je zelf maken uiteraard. Pak je vitaminen en Go Poke!

 

 

credits

uitgelichte afbeelding: Poké Perfect

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *